2017-01-16 14:47

ULTIMA ORA


Lagarde pare să aibă cele mai mari şanse la şefia FMI. Pieţele emergente nu reuşesc să se unească

 |  13:41
Lagarde pare să aibă cele mai mari şanse la şefia FMI. Pieţele emergente nu reuşesc să se unească

Ministrul francez al Finanţelor,Christine Lagarde, pare să aibă cele mai mari şanse să-l înlocuiască peconaţionalul Dominique Strauss-Kahn în poziţia de director general al FMI, dinmoment ce ţările emergente nu reuşesc să se unească în spatele unui candidat,transmite Bloomberg.

Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, TimothyGeithner, a cerut joi numirea urgentă a unui nou director general, iar administraţiaObama a evitat să susţină deschis vreun candidat.

"Vremsă vedem un proces transparent, care să conducă la o succesiune promptă",a afirmat Geithner într-un comunicat.

John Lipsky, adjunctul care a preluat interimatul în poziţia dedirector general, "va conduce cu experienţă şi abilitate Fondul în acestmoment critic pentru economia globală", a adăugat oficialul american.

Oficialiieuropeni fac presiuni pentru a menţine un candidat propriu pe poziţia dedirector general, conform cu o tradiţie care datează încă de la înfiinţareainstituţiei, în 1945. FMI fuzniează o treime din pachetele de bailout aleţărilor europene şi a aprobat anul trecut împrumuturi de urgenţă în valoaretotală de 91,7 miliarde de dolari.

Italiaşi Suedia o sprijină deschis pe Lagarde, iar ziarul german Handelsblatt scriecă guvernul de la Berlin se pregăteşte să se alăture grupului de susţinători aiministrului francez.

Cancelarulgerman Angela Merkel a declarat într-o conferinţă de presă că problemele dinEuropa impun un candidat european, dar a refuzat să nominalizeze o persoanăpreferată.

"Aşspune că pe Christine Lagarde o recomandă calităţi remarcabile", adeclarat joi ministrul Finanţelor din Suedia, Anders Borg, într-un interviupentru Bloomberg Television. Sexul feminin "este un avantaj", dinmoment ce "jumătate din omenire nu a fost reprezentată ca directorgeneral" al FMI, a adăugat el.

Premierulitalian Silvio Berlusconi a afirmat că Lagarde ar fi "o alegereexcelentă", potrivit unui comunicat transmis joi de guvernul de la Roma.Berlusconi a adăugat că este "de importanţă fundamentală" ca Europasă ajungă la un candidat comun cât mai repede cu putinţă.

Întretimp, oficialităţi din mai multe state cu economii emergente, precum Thailanda,Rusia sau Africa de Sud, au declarat că următorul director general al FMI artrebui să provină dintr-o ţară aflată în curs de dezvoltare.

Economiileemergente nu au reuşit însă până acum să se ralieze în spatele unui candidatunic, aşa cum o susţin liderii europeni pe Lagarde.

Chinanu a sprijin public vreun candidat, iar Tailanda şi Insulele Filipine îl susţinpe ministrul Finanţelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam.

Guvernulchinez l-a întrebat Peter Mandelson, fost ministru al afacerilor în MareaBritanie şi comisar european pentru comerţ, dacă este interesat de poziţie,potrivit ziarului The Guardian, care nu a precizat sursa informaţiilor.

Strauss-Kahn,fost ministru francez al finanţelor şi al zecelea director general al FMI, ademisionat joi, la patru zile după ce a fost arestat la New York pentruacuzaţii de tentativă de viol. El susţine că este nevinovat.

PreşedinteleUniunii Europene, Herman Van Rompuy, a cerut o decizie urgentă privind noullider al FMI, notând că arestarea lui Strauss-Kahn a împiedicat eforturile derezolvare a crizei financiare din Grecia.

"Nuputem pierde timpul. Resimţim o deficienţă de leadership în soluţionarea crizeidin Grecia", a declarat Vam Rompuy joi la Bruxelles.

Directorulgeneral adjunct al FMI John Lipsky va asigura interimatul în funcţia dedirectro general până la selectarea unui nou lider, a anunţat FMI într-uncomunicat transmis miercuri. Lipsky, fost economist şef al JPMorgan Chase, seva retrage în luna august.

Lipskya calificat-o pe Christine Lagarde drept "foarte, foarte talentată"şi "un lider capabil".

Salariullui Strauss-Kahn era, în iulie 2009, de 441.980 de dolari pe an dupăimpozitare, plus un fond de cheltuieli de 79.120 dolari, de asemenea după taxe.Fondurile "i-ar fi permis un nivel de trai adecvat poziţiei de directorgeneral", potrivit contractului său. În plus, fostul şef al FMI puteadeconta "cheltuieli rezonabile de divertisment" şi călătorifirst-class.

Potrivitregulilor FMI, Consiliul Executiv selectează directorul general, iar oricaremembru al forului poate face o nominalizare. Înainte de numirea luiStrauss-Kahn, în 2007, Consiliul a subliniat că orice candidat "trebuie săaibă un trecut distins în chestiuni de politicã economicã la nivel înalt"şi "să demonstreze capacităţile manageriale şi diplomatice necesare pentruconducerea unei instituţii cu caracter global".

Perioadade nominalizare din 2007 a durat circa două luni, de la începutul lui iuliepână la sfârşitul lui august. Consiliul s-a întâlnit cu fiecare candidat şi aîncercat să selecteze directorul general prin consens, şi nu prin votmajoritar. Numirea a fost făcută la trei luni după demisia lui Rodrigo de Rato.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image