2017-01-24 15:08


Legea eutanasierii maidanezilor, neconstituțională

 |  11:58
Legea eutanasierii maidanezilor, neconstituțională

Legea eutanasierii câinilor fără stăpân a fost declarată neconstituțională. Mai exact, judecătorii Curții Constituționale a României au stabilit că articolele 6 şi 8 încalcă legea fundamentală.

CCR a admis sesizarea depusă de PSD şi PNL privind neconstituţionalitatea legii eutanasierii câinilor fără stăpân.Conform sesizării, problema eutanasierii şi a condiţiilor în care este dispusă aceasta este “principala problemă a legii”, eutanasierea este o măsură extremă, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Documentul relevă că eutanasierea este contrară principiilor şi prevederilor Declaraţiei Universale a Drepturilor Animalelor, proclamată la Paris, în 1978. “Legea adoptată nu face referire la legislaţia de protecţie a animalelor, nu include niciun principiu de protecţie şi asigurare a respectării drepturilor animalelor şi, în general, prevederile de protecţie a drepturilor acestora sunt minime”, se menţionează în sesizare. Documentul semnalează că eutanasierea trebuie să rămână o măsură excepţională, care se dispune în condiţii excepţionale, fiind încurajată soluţia viabilă a “reducerii reproducţiei neplanificate a câinilor', prin sterilizarea acestora. “Eutanasierea este totdeauna individuală şi nu colectivă. Nu pot decide comunităţile, oricât de legitim şi democratic ar părea, eutanasierea câinilor fără stăpân”, se arată în documentul menţionat.

Consiliile locale, implicate

Legea câinilor fără stăpân a fost adoptată în luna noiembrie 2011 de Camera Deputaţilor şi prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale consultă populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier.  Propunerea prevede şi ciparea câinilor, inclusiv a celor care au stăpâni. Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. De asemenea, consiliile locale, respectiv CGMB au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini. Câinii vor adăpostiţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere în cuantumul stabilit prin hotărâre de consiliul local. În cazul câinilor nerevendicaţi se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.

Adoptarea câinilor, în anumite condiţii

Pentru adoptarea câinilor din adăposturi trebuie îndeplinite o serie de condiţii, precum: prezentarea dovezii spaţiului cu condiţii corespunzătoare de creştere şi adăpostire, prezentarea dovezii resurselor materiale necesare pentru întreţinere, prezentarea acordului asociaţiei de proprietari sau vecinilor în cazul adoptării a mai mult de doi câini, achitarea unei taxe stabilită de consiliul local, înregistrarea imediat după adopţie a câinelui în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân. De asemenea, proprietarii au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau alt mijloc. Câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni. Revendicarea, adoptarea şi returnarea câinilor în teritoriu se va face numai după ce aceştia au fost consultaţi de medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Naţională Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-10

TAGURI: eutanasiere, maidanezi, legiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANDREA
11 Ian 2012

AVEM NEVOIE DE LEGEA MAIDANEZILOR. DE CE DE FIECARE DATA CAND SE INCEARCA SA SE FACA CEVA BUN IN TARA ASTA, APAR NISTE NETOTI CARE SA PUNE BETE IN ROATE. SA-SI VADA DE LEFURILE LOR NESIMTITE CEI DE LA CURTEA CONSTITUTIONALA, SI SA-I LASE PE CEI DE LA PDL SA NE AJUTE CU REZOLVAREA PROBLEMEI MAIDANEZILOR. RUSINE CCR!!!!
RASVAN
11 Ian 2012

Maidanezii nu trebuie sa mai existe pe strazile nici unui oras din Romania. Civilizatia trebuie sa primeze intr-o tara membra a Uniunii Europene. PSD si PNL nu au facut nimic timp de 20 de ani cat au guvernat Romania pentru a rezolva problema cainilor fara stapani! Nu mai putem accepta sa fim in continuare muscati de caini pe strada si sa traim in mizerie!
SABIN
11 Ian 2012

Sunt convins ca PDL va gasi o solutie sa ne scape de cainii vagabonzi in ciuda deciziei Curtii Constitutionale! Peste 50000 de bucuresteni au semnat in favoarea acestei legi iar dorinta acestor oameni nu poate fi ignorata! Daca Sorin Oprescu isi facea treaba si rezolva problema maidanezilor nu se ajungea in situatia ca Bucurestiul sa fie impanzit de caini fara stapan!
BOGDAN
11 Ian 2012

Nemernicilor care sunteti !!! Sa dea domnu` sa va prinda pe voi pe strada sa va rupa in 100 de bucati , dupa aia sa va mai aud ca e neconstitutionala legea asta !! Numai in Romania se putea asa ceva !
RADU
11 Ian 2012

Doamne fereste !!! Nu-mi vine sa cred ca au decis asa ceva , ei nu se gandesc la soarta a zeci de mii de bucuresteni care au fost muscati de maidanezi si cati o sa mai fie ! Inconstientilor , sa-i luati sa manance cu voi in casa ma !
MARIUS
11 Ian 2012

Din nou , Romania dovedeste ca , din cauza unor oameni , nu poate intra in randul tarilor civilizate. Cum se face ca in alte tari , legi ca aceasta exista de ANI intregi si nu zice nimeni nimic , cum ??
RAZVAN
11 Ian 2012

Ma intreb cand vom intra si noi in randul europenilor , incercati sa va duceti in orice capitala europeana si nu o sa vedeti picior de maidanez. La noi in schimb , se plimba nestingheriti pe strazi si nimeni nu face nimic.
MIHAI
11 Ian 2012

Incredibil frate ! Ba , voi chiar sunteti complet dusi cu pluta ??? Asa incurajati pe aia care au cate 20 de caini intr-o garsoniera de 2 pe 2 sa isi mai ia inca 20 si nu faceti nimic sa ne protejati pe noi cetatenii !
STEFAN
11 Ian 2012

Uite cum o initiativa buna a PDL s-a dus pe apa sambetei , din cauza unor oameni cu principii cel putin chestionabile. Nu pot intelege omul care spune ca maidanezii nu sunt periculosi , atata timp cat exista zeci si sute de cazuri in fiecare zi.
SILVIU
11 Ian 2012

pana ajungeti voi sa ii eutanasiata, o sa se inmulteasca diin ce in ce mai mult.
CORINA
11 Ian 2012

Sper din toata inima ca PDL va gasi o solutie sa ne scape pana la urma de maidanezi , in ciuda nepasarii autoritatilor si a impotrivirii curtii constitutionale . NU se mai poate trai asa , nu pot sa ies pe strada sa-mi fie frica sa ma duc pana la magazin , daca ma musca vreun caine.
BERGO
11 Ian 2012

Maidanezii sunt unul dintre motivele pentru care Bucurestiul nu va fi niciodata o capitala civilzata , de nivel european. Nu exista oras in toata uniunea unde sa mai fie caini maidanezi pe strada si mai ales unde autoritatile competente sa stea cu mana in san.
DRAGOS
11 Ian 2012

Astia care iubiti cainii asa mult , va fac o propunere : adoptati voi 20-30 de caini de persoana , dati-le de mancare si mai platiti si o taxa pentru fiecare. Va convine ? Nu cred , asa ca gura mica , maidanezii trebuie sa dispara
VIRGIL
11 Ian 2012

Din pacate , nu prea ai la ce sa te astepti de la o tara de inculti. Romanii din Romania vor sa ramana la nivelul de acum 50 de ani si sub nici o forma sa accepte ceva nou sau sa dea dovada de putina civilizatie. Dormiti frate cu cainii in pat , poate va imbolnaviti si scapam de voi odata.
ANDREEA
11 Ian 2012

daca vii la o ora mai tarzie iti e frica ca te poate musca un caine nu este normal.
GABRIELA
11 Ian 2012

peste tot sunt caini, iti e si frica sa mergi cand e seara afara ca sa nu sara sa te muste.
TEO
11 Ian 2012

Cei care profitau de pe urma existentei maidanezilor pe strazi acum se bucura de aceasta victorie. Dupa ce au profitat de adevaratii iubitori de animale, acum isi freaca mainile de bucurie, pentru ca vor continua sa incaseze bani.
ALEX123
11 Ian 2012

Cred ca trebuie rezolvata cat mai repede aceasta problema …in orice fel … au fost prea multe cazuri cand s-au intamplat nenorociri !
STRADYVARYUS
11 Ian 2012

Legea trebuia aprobata si pusa in parctica … cei care iubesc animalele sa le ia acasa ! Nu cred ca au avut in familie un caza in care sa pateasca cineva ceva din cauza unui maidanez !
DANIEL
11 Ian 2012

Trebuie facuta curatenie ! legea era foarte buna..sper sa se voteze din nou si sa se aprobe !
GIGEL
11 Ian 2012

Sunteti niste retarzi mintali care vorbesc si spun ca animalele nu sunt un pericol.. trebuie sa ii eutanasieze ca nu se mai poate sa stai cu frica si sa ajungi prin spitale din cauza lor !
EUGEN
11 Ian 2012

Trebuiau sa gasesc cei din USL o bresa sa loveasca in actual putere. Niciodata nu au suportat ca altcineva decat ei sa vina cu solutii, deci acum orice vine de la PDL, pentru ei automat nu e bun.
MAVERICK777
11 Ian 2012

Si iata ca in continuare nu suntem in siguranta pe strada. In curand, maidanezii nu vor mai trai in orasele noastre, ci vom trai noi in imparatia lor. Nu am sustinut ca masura obligatorie eutanasia, desi nu o exclud, insa strangerea cainilor de pe strazi este imperios necesara.
ANDREI MARCU
11 Ian 2012

Cei care va bucurati acum de acest mic success sa stiti ca faceti o mare greseala. Daca aceasta lege nu va fi aplicata, societatea in ansamblu va avea de suferit. Nu vreti sa intelegeti ca nu e normal sa traim cu cainii pe strada si ca demersul PDL a fost unul pentru binele general?
MENUMORUT
11 Ian 2012

Aceasta lege era singura speranta pentru un Bucuresti civilizat, in care sa te simti in siguranta. Respect demersul PDL de a ne face viata mai buna si ii apreciez pe acesti oameni ca au vrut sa schimbe ceva.
LASCU03
11 Ian 2012

Iata ca din cauza USL-ului o initiative legislativa de foarte mare importanta pentru societate este data la o parte, doar pentru ca acesti pseudo-politicieni sa poata lovi in PDL. Eu stiu ca e an electoral, dar sa stiti in final, oamenii ii vor vota pe cei care fac ceva in tara asta, nu pe cei care stau la tv si critica non-stop.
GABI64
12 Ian 2012

eutanasiatii mai repde ca sa putem merge si noi pe strada fara nici o problema.
DARKU
12 Ian 2012

Aaaa, putem sa incepem cu cei care nu stiu sa scrie corect limba materna?
ALECA
12 Ian 2012

O veste primita cu tristete de mult mai multa lume din tara asta decat disperatii aia care protestau in fata CC. Proasta decizie au luat judecatorii!
TEEA
12 Ian 2012

Am ajuns in situatia tragica in care ne plangem de mila si sustinem cu totii ca vrem sa se rezolve problema cainilor comunitari, ca nu-i mai vrem pe strazi...dar in continuare unii sunt suficient de ipocriti ca sa nu admita ca problema nu se poate rezolva altfel decat prin eutanasiere. De ce zic asta? Pt ca adaposturi nu avem, nici primariile nici ong-urile. Bani nu vrem sa dam, de adoptat nu ii adoptam...atunci ce se va intampla cu acesti caini?Cum ramane cu a pune mai presus omul fata de un animal?
CROSA
12 Ian 2012

Avem nevoie ca legea legea maidanezilor sa fie adoptata si pusa in aplicare, pentru ca zilnic ajung oameni muscati de caini maitanezi prin spitale. Ei prezinta un pericol public atat pentru adulti cat si pentru copii. Suntem singura capitala europeana unde mai gasim caini maidanezi pe strazi. PNL si PSD nu se pot impotrivi petitiei semnate de bucuresteni.
ALEXA06
12 Ian 2012

IUBESC ANIMALELE, AM UN CAINE DAR IL TIN IN CASA. M-AM BUCURAT FOARTE MULT CAND AM VAZUT PROIECTUL DE LEGE INTIAT DE PDL PENTRU CA AM SIMTTI CA IN SFARSIT SUNT RESPONSABILIZATI TOTI CETATENII PENTRU SITUATIA CAINILOR COMUNITARI, CARE NECESITA REZOLVARE URGENTA. M-AM SATURAT SA AUD PE ONGISTI ZICAND CA STERILIZAREA E SINGURA VARIANTA VIABILA SI ATUNCI DE CE AU ASTEPTAT ATATA CA SA FACA CEVA GRATUIT?
MARIUS
12 Ian 2012

Pentru prima data cineva isi asuma in mod serios si responsabil aceasta problema. Au venit critici pentru articolele cu eutanasierea. Este doar o varianta extrema daca cetatenii nu reactioneaza la adoptii, daca ong-urile nu fac adaposturi, daca primariile sustin ca nu au bani pt adaposturi..dar ce zic eu aici? Astea s-au dovedit ca nu merg!
CORINA
21 Mar 2012

RUSINE RUSINE RUSINE SA VA FIE.DE CE CREDETI CA ESTE MAI BINE SA SCAPATI DE MAIDANEZI CUM ZIC DOMNUL IUMESTE ANIMALELE CUM ADICA CE DUMNEZEU A CREAT NOI DISTRUGEM,SUNT SI EI SUFLETE NEVINOVATE,VAR PLACE DACA ATI FI IN LOCUL LOR RUSINE,GANDITIVA MACAR PUTIN LA SUFLETELE LOR CAND EI SE CHINUIESC SA TRAIASCA DE PE O ZI PE ALTA SI OAMENII II OTRAVESC,PUTEM OPRI ACEST LUCRU FARA EUTANASIERE,PUTEM GASI O SOLUTIE DACA NE VOM GANDI SI COMPORTA CA NISTE OAMENI NORMALI NU CA SI NISTE TARANI
Random image