2017-01-21 10:41

ULTIMA ORA


Legea prostituţiei a fost respinsă de Senat

 |  16:28
Legea prostituţiei a fost respinsă de Senat
Senatula respins, marţi, proiectul deputatului PDL Silviu Prigoană privind legalizareaserviciilor sexuale, însă parlamentarii au subliniat că fenomenul există şinecesită o reglementare.

RaportulComisiei juridice, de respingere a iniţiativei lui Prigoană, a fost votat de 89de senatori, în timp ce şase au votat împotrivă, iar cinci s-au abţinut.

Proiectulautoriza activităţile cu caracter sexual (ACSA), persoanele care pot exercitaastfel de activităţi, completarea corespunzătoare a nomenclatoruluiocupaţiilor, precum şi locurile în care s-ar fi putut desfăşura acesteservicii, evindenţa celor ce le prestează, normele de igienă şi de autorizare.

Guvernula anunţat că nu susţine proiectul lui Prigoană, argumentele fiind că legeaaduce atingere vieţii sociale şi lezează valorile fundamentale ale familiei.

PreşedinteleComisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a invocat opinia Bisericii OrtodoxeRomâne, care a transmis că aprobarea legii "ar putea încuraja destrăbălareaşi desfrâul", ţinând cont că vârsta minimă pentru acces la serviciilesexuale autorizate ar fi fost de 16 ani.

Democrat-liberalulOrest Onofrei a criticat legea propusă de colegul său de partid, afirmând că arecunoaşte existenţa fenomenului nu echivalează cu nevoia de legalizare aacestuia.

"Existăşi corupţia şi furtul, aşa cum iniţiatorul ne anunţă că există prostituţia.Atunci înseamnă că trebuie să facem o flotare logică şi să legalizăm şi furtulşi corupţia? Dacă iniţiatorul ne-a dovedit că poate face bani din gunoaie, nucred că se pot face bani şi din gunoaiele morale", a spus Onofrei.

SenatorulPSD Titus Corlăţean a menţionat că este şi el împotriva proiectului luiPrigoană, însă a subliniat că "subiectul este extrem de serios", iarGuvernul ar trebui să promoveze o dezbatere publică pe temă, cu analize,statistici, inclusiv soluţii.

"Fenomenulnu poate fi ignorat", a conchis Corlăţean.

Social-democratulGeorgică Severin i-a dat dreptate, pe fond, lui Prigoană, precizând însă că nueste de acord cu modul concret în care a încercat să soluţioneze fenomenul.

"Prostituţiaexistă şi nu ne putem face că o băgăm sub preş, nu ne putem face că nu este orealitate. Poate nu suntem de acord cu modelul cel mai liberal în care estereglementat, ca în Olanda, dar poate ne uităm la Germania. Nu trebuie să fimhabotnici", a afirmat el.

Severina mai declarat că punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române nu trebuie săprimeze la reglementarea acestui fenomen, mai ales că statul român este un statlaic.

ŞiDan Şova s-a pronunţat împotriva fundamentării dezbaterii legislative pe opiniaBOR, el arătând că sunt necesare studii de impact privind statisticafenomenului, morala şi sănătatea publică şi fiscalitatea.

"Fenomenulexistă şi există inclusiv în jurul Parlamentului. Este plin, mergeţi în PiaţaAlba Iulia şi vedeţi că este plin. Este plin prin baruri, cluburi, restaurante.Este plin peste tot în România de o activitate necontrolată medical", aafirmat el.

Şovaa spus că Guvernul, prin Ministerul Justiţiei şi Ministerul Administraţiei şiInternelor, trebuie fie să aplice actualele prevederi ale Codului Penal, fie săreglementeze fenomentul prostituţiei.

"Şiastfel doamnele care doresc să practice această profesie pot să aibă acces laasigurări de sănătate şi la pensie", a menţionat el.

SenatorulUDMR Gyorgy Frunda a subliniat şi el necesitatea realizării unor studii deimpact, cu date exacte, pentru a decide în cunoştinţă de cauză.

"Esteun fenomen social care necesită reglementare", a afirmat el.

Proiectullui Silviu Prigoană urmează să fie dezbătut şi de Camera Deputaţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image