2016-12-06 12:25

ULTIMA ORA


Legea taxei de poluare auto intră în vigoare de vineri

 |  08:39
Legea taxei de poluare auto intră în vigoare de vineri

Noua lege privind taxa de poluare auto, precum şi normele de aplicare a acesteia, intră în vigoare începând de vineri, la două zile după aprobarea în Guvern a normelor care fac posibilă punerea în practică a actului normativ și la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Noua Lege prevede ca taxa auto să fie plătită o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care se înmatriculează pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă, aceasta fiind suportată de către cumpărător, potrivit informaţiilor Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP). Noile reglementări vizează maşinile care se înmatriculează începând din 13 ianuarie 2012, dată la care intră în vigoare noua lege.  În cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea pentru unii contribuabili să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. Fiind prevăzute în bugetul Fondului pentru Mediu, sumele pentru restituire se ridică la peste 200 de milioane lei.

Contribuabilii care vor să recupereze bani din taxa auto trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere de restituire, însoţită de următoarele documente, în original sau în copie: documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare/taxei speciale pentru autoturisme (chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont), copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora. O persoană poate obţine o copie a chitanţei direct de la instituţia unde a fost efectuată plata, în cazul în care nu mai deţine documentul.

În intervalul de 45 de zile de la depunerea cererii, suma solicitată se restituie în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire sau la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume. Sumele provenite din taxa de poluare vor fi direcționate către mai multe programe de mediu printre care 'Rabla', 'Casa Verde', Programul de împădurire a terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, Programul pentru creşterea producţiei de energie din surse regenerabile şi Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-02

TAGURI: poluare, taxă, legeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Iohannis a promulgat legea majorării valorii tichetelor de masă Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care permite majorarea tichetului de... 16 Noi 2016 | (1)
Raluca Prună: Discuțiile despre o lege a răspunderii magistraților, atac direct la justiție Ministrul Justiției, Raluca Prună, consideră că discuțiile din spațiul public cu privire la... 30 Noi 2016 | (1)