2018-12-14 08:32


Libia reia activitatea puţurilor de petrol

 |  07:39
Libia reia activitatea puţurilor de petrol

Puţurile de petrol libiene își vor relua activitatea în perioada imediat următoare, dar exporturile de ţiţei vor fi reluate progresiv. Reconstrucția Libiei este susținută de ONU prin deblocarea a 1,6 miliarde dolari din activele înghetate în băncile americane. 

„În zilele imediat următoare, vor fi refăcute numeroase puţuri”, a declarat Ali Tarhouni, responsabil cu departamentul petrolului în cadrul CNT. Acesta a făcut cunoscut că exporturile de ţiţei şi gaze naturale vor fi reluate progresiv şi că a cerut Companiei naţionale a petrolului un raport complet legat de strategia și previziunile pentru perioada imediat următoare.

Oraşul Brega, situat la aproximativ 240 de kilometri sud-vest de Benghazi, este principala cale de export a petrolului extras din centrul ţării.

Rafinăria din Zawiyah (vest), sursă esenţială de carburanţi pentru capitală, şi portul petrolier Brega (est) vor deveni operaţionale în „viitorul apropiat”. Statul libian, principalul rezervor de petrol al Africii şi al patrulea producător de pe continent, exporta înainte de revolta împotriva lui Muammar Gaddafi 80 la sută din ţiţeiul său în Europa, în special în Franţa şi Italia

Libia se reface greu după conflictul armat. Comitetul de Sanctiuni al Consiliului de Securitate al ONU a aprobat marti cererea Londrei de a debloca 1,6 miliarde dolari din activele libiene înghetate cu scopul de a trimite ajutoare umanitare la Tripoli, a anunțat ambasadorul Marii Britanii la ONU. Decizia a fost posibilă după obținerea acordului Chinei care pâna în acel moment îsi manifestase opoziția. Germania doreste sa deblocheze circa un miliard de euro (1,4 miliarde dolari) din activele libiene înghetate, în timp ce Parisul vrea sa disponibilizeze cinci miliarde euro (7,2 miliarde dolari) pentru a contribui la ajutoarele umanitare trimise Libiei, potrivit Agerpres.

Prin sancțiunile împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi, tările Uniunii Europene și Statele Unite au înghetat de la începutul acestui an miliarde de euro din activele libiene.

Consiliul de Securitate a acceptat, joi, sa deblocheze 1,6 miliarde dolari din activele libiene înghetate în bancile americane pentru a finanta un ajutor de urgenta destinat reconstructiei Libiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...