2017-01-24 19:33


Liderii europeni, afectaţi de valul de contestare din lumea arabă

 |  14:51
Liderii europeni, afectaţi de valul de contestare din lumea arabă

Lideriiţărilor din Uniunea Europeană (UE), acuzaţi că au tolerat prea mult regimurileautoritare pe flancul de sud, de teama islamismului, vor trebui să înceapă săîşi regândească relaţia cu lumea arabă, la summit-ul de vineri, în contextulmişcării de contestare din Egipt.

Priorităţilereuniunii, prevăzută mai demult, la Bruxelles, au suferit schimbări ample.

Deşiar fi trebuit să fie centrată asupra politicii energetice a Europei şi crizeimonedei euro, atenţia va fi concentrată în principal asupra valului decontestare care afectează o bună parte a ţărmului sudic al Mediteranei, care-iconstrânge pe europeni să îşi revizuiască strategia.

"Europatrebuie să îşi schimbe în mod radical paradigma asupra regiunii şi modul încare percepe lumea arabă", a apreciat, săptămâna aceasta, profesoruluniversitar tunisian Azam Majoub, venit la Bruxelles să vorbească desprelecţiile pe care Vechiul Continent le are de învăţat de pe urma ultimelor convulsii.

"Europaa comis o enormă gafă, percepând regimurile autoritare arabe ca pe o pavăză aislamismului. Este o umilire pentru noi să agităm mereu sperietoarea islamistăşi să credem că ţările arabe nu sunt pregătite pentru democraţie", aadăugat el.

Indiferentcă este vorba despre revoluţia tunisiană, cea din Yemen sau despremanifestaţiile contra preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, UE şi ţările salemembre au părut înmărmurite. În cel mai bun caz, ele au ţinut isonul StatelorUnite, care dau tonul reacţiilor occidentale, iar în cel mai rău caz s-aucomplăcut faţă de regimurile existente.

Dupămai bine de 20 de ani de la euforia care a însoţit prăbuşirea Cortinei de Fiercomuniste şi deschiderea Europei de Est către democraţie, contrastul esteizbitor.

Liderulgrupului Verzilor în Parlamentul European (PE), Daniel Cohn-Bendit, a acuzatmiercuri Uniunea că s-a mulţumit prea mult timp cu o viziune a lumiiarabo-musulmane în care singura alternativă este între dictaturi şi teocraţii.

"Existăo a treia cale, (şi anume) lupta pentru libertate, împotriva dictaturii şiteocraţiei", a subliniat el.

"Amuitat un pic faptul că acolo trăiesc oameni care vor, şi ei, democraţia şidreptul la autodeterminare", a admis ministrul luxemburghez al AfacerilorExterne, Jean Asselborn.

Oregândire de la zero este considerată, de mulţi, necesară în cadrul Uniunii, arecunoscut, cu jumătate de glas, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, înscrisoarea sa de invitaţie la summit. În această scrisoare, el face apel lalideri să treacă în revistă "ultimele evenimente din Egipt şi Tunisia şiimplicaţiile lor atât pentru regiune, cât şi pentru Uniunea Europeană".

ÎnTunisia, Europa promite ajutorul său în organizarea alegerilor, dezvoltareaeconomică, dar şi societăţii civile.

Dar,în opinia multora, strategia tradiţională a paşilor mici, urmată de cele 27 destate membre, faţă de regimurile autocratice, în cadrul politicii sale numităde "vecinătate" - constând , iniţial, în ajutor economic, princooperare sau comerţ, în speranţa că acesta va conduce, ulterior, la reformedemocratice - a eşuat şi trebuie să fie inversată.

"DupăEuropa de Sud în anii '70, America Latină în anii '80 şi Europa Centrală şi deEst în anii '90, pare că a venit rândul Mediteranei" apreciază Alvara deVasconcelos, din cadrul Institutului European de Studii de Securitate.

"Estede un interes vital pentru Europa ca democraţia să se înrădăcineze, în sfârşit,în această regiune" situată lângă ea, adaugă el. În opinia acestuia,liderii Europei trebuie să se arate tot atât de atenţi faţă de libertăţilepublice din Sud, pe cât sunt faţă de Est, în ţări ca Belarusul şi mai alesUcraina.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image