2018-07-18 06:16


Limba română, la un pas de oficializare în Ucraina

 |  12:48
Limba română, la un pas de oficializare în Ucraina

Proiectul de Lege privind limbile regionale a fost a aprobat luni, într-o primă lectură, de Rada Supremă de la Kiev, cu o majoritate de 234 de voturi din cele 226 necesare. Actul normativ va consolida în mod semnificativ statutul limbii ruse, dar şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ucrainean, între care română, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, idiş, moldovenească, poloneză, slovacă, maghiară, romă.

Limba rusă va dobândi statutul oficial de limbă locală sau regională în zone cu o pondere de 10% a vorbitorilor limbii respective, dacă acest proiect de lege va trece, lucru valabil şi în cazul celorlalte limbi minoritare.

Potrivit Constituţiei, limba de stat în Ucraina este cea ucraineană, însă în timpul precedentei campanii electorale, preşedintele Viktor Ianukovici a promis să facă rusa a doua limbă de stat. Astfel, Partidul Regiunilor, de guvernământ, ar avea nevoie de 300 de voturi pentru a modifica Legea fundamentală a ţării.

Legea privind limbile regionale este văzută de opoziţie ca fiind profund antiucraineană. 'Dacă acest proiect devine lege, limba ucraineană în oraşe va fi uitată, pentru că sub pretextul liberalismului, umanismului şi al democraţiei se conturează clar ideea că (legea) nu va impune obligativitatea limbii de stat nici în universităţi, nici la televiziune sau în marile aglomerări urbane, unde cel puţin 10% din persoane consideră că limba lor maternă este limba rusă', a declarat deputatul facţiunii 'Ucraina Noastră - Autoapărarea Populară', Oleg Doni.

Marţi dimineaţă, în faţa clădirii parlamentului de la Kiev, între 1.500 şi 3.000 de protestatari s-au adunat pentru a protesta împotriva Legii vizând limbile regionale. În eventualitatea în care manifestaţia paşnică va lua o întorsătură imprevizibilă, trupele speciale Berkut au fost mobilizate în centrul Kievului.

Actul normativ ar urma să fie votat integral şi apoi promulgat, după ce va fi aprobat în a doua lectură, când este posibilă aplicarea unor modificări, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-08-06

TAGURI: limbă, Ucraina, lege

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova