2019-03-21 12:02


Loviturile NATO în Libia vor continua

 |  07:13
Loviturile NATO în Libia vor continua

Cât timp Gaddafi reprezintă o ameninţare pentru Libia, loviturile NATO vor continua, au anunţat, joi, la Paris, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, primul ministru britanic David Cameron şi secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

„Am convenit să continuăm loviturile NATO atât timp cât Gaddafi şi partizanii săi sunt o ameninţare pentru Libia”, a declarat Sarkozy la sfârşitul conferinţei internaţionale asupra viitorului Libiei. 

Muammar Gaddafi, care se ascunde, a afirmat joi că nu se va preda, declarându-se gata pentru o lungă bătălie împotriva rebelilor şi a NATO, chiar dacă ţara „arde”, într-un mesaj sonor difuzat de televiziunea prin satelit Arrai. „Acest discurs este disperat şi mizerabil. Revoluţia a câştigat şi cea mai mare dovadă a fost prezenţa a peste un milion de persoane( miercuri) la rugăciunea din Piaţa Verde”, loc emblematic al fostului regim redenumită Piaţa Martirilor, a declarat Ahmed Darrat, însărcinat cu Internele în executivul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT). „NATO şi aliaţii săi îşi vor continua operaţiunile pentru a pune în aplicare rezoluţiile ONU, atât timp cât trebuie să o facem pentru a proteja vieţile civililor”, a adăugat David Cameron, potrivit Agerpres. „Am anunţat că operaţiunile vor continua atâta timp cât este necesar, atât timp cât există o ameninţare pentru civili”, a declarat la rândul său secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.  Operaţiunile militare în Libia, lansate la 19 martie sub egida unei coaliţii internaţionale, au fost preluate, începând cu 31 martie, de NATO , în special forţele franceze şi britanice. NATO acţionează în cadrul rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate al ONU ce impune o zonă de excludere aeriană, un embargou asupra armelor şi permite protejarea civililor.  Misiunea NATO, având o durată de 90 de zile ce poate fi reînnoită, expiră la 27 septembrie.

De asemenea, deciziile luate joi la conferinţa de la Paris asupra Libiei permit dezgheţarea imediată în folosul CNT a circa cincisprezece miliarde de dolari din fonduri ce au fost blocate. „Cincisprezece miliarde de dolari vor fi dezgheţate imediat”, a declarat preşedintele francez la finalul conferinţei de la Paris.

Până în prezent, trei pachete de 1,5 miliarde de dolari sau euro fiecare au fost eliberate din conturi americane, britanice şi franceze, dintr-un total estimat la peste 50 de miliarde de dolari, potrivit cifrelor furnizate de autorităţile franceze. Olanda a anunţat joi, la rândul ei, că doreşte deblocarea a 2 miliarde de dolari de active libiene

Participanţii au decis dezgheţarea activelor regimului înlăturat în favoarea noilor autorităţi libiene. „Banii deturnaţi de Gaddafi şi apropiaţii săi trebuie să revină libienilor. Ne-am angajat cu toţii să deblocăm banii Libiei de ieri pentru a finanţa dezvoltarea Libiei de astăzi”, a completat Sarkozy.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-12

TAGURI: NATO, Libia, Sarkozy, Cameron, Rasmussen
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...