2018-10-22 11:31


Lucrările la microhidrocentralele din Făgăraş vor fi oprite

 |  11:40
Lucrările la microhidrocentralele din Făgăraş vor fi oprite

Până la reanalizarea problemelor semnalate ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, că a hotărât de comun acord cu investitorii oprirea lucrărilor la microhidrocentralele din Făgăraş.

"Sistăm lucrările de pe zona Transfăgărăşanului până când colegii clarifică în cel mult două - trei săptămâni care este situaţia, luând bob cu bob ceea ce-i de făcut în continuare. Decizia a fost luată ieri (marţi, 1 noiembrie, n.r.). Dânşii (investitorii - n.r.) trebuie să respecte deciziile luate pentru că am discutat prea mult în această perioadă. Tot în această perioadă va trebui să facem o radiografie a tuturor investiţiilor, începute sau în curs de avizare", a explicat ministrul. "În februarie am emis un Ordin chiar pentru a pune ordine în acest domeniu. Erau zone închiriate pe 2, 3, 4 ani şi care nu făceau nimic decât tranzacţionau acea zonă cu potenţiali investitori. Am zis că cel care vine trebuie să facă investiţia. Atunci, din februarie, prin Ordin de ministru se licitează, iar cel care vine trebuie să depună o garanţie de 50.000 euro pentru a ştii că este un investitor serios", a adăugat ministrul Mediului, precizând că la ora actuală, există multe solicitări pentru construcţia de microhidrocentrale. Faptul că microhidrocentralele reprezintă o investiţie bănoasă şi produc energie verde, nu este un motiv suficient pentru ca acestea să umple toată România, consideră ministrul."Nu este normal să se dea un aviz de modificare de la ape fără să aibă la bază un nou acord de mediu. Din păcate, şi aici legislaţia scârţâie", a subliniat Borbely.  Motivați de distrugerile cauzate de construcţia microhidrocentralelor pe râurile şi pârâurile de munte, câteva zeci de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de mediu, membre ale Coaliţiei de Mediu, au protestat, marţi, în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor(MMP).

Începând cu 2011, albiile mai multor râuri de munte din judeţul Argeş - Capra, Buda, Otic, Topolog şi, odată cu ele, habitate naturale protejate prin lege, au fost distruse prin construcţia microhidrocentralelor, iar astfel de lucrări, cu impact deosebit de grav asupra ecosistemelor naturale, vor continua şi pe alte râuri de munte(Porumbacu, Viştea, Ucea, Arpaş, Sâmbăta şi Pojorta), potrivit Coaliţiei pentru Mediu.

Protestatarii au avertizat că aproximativ 3.300 de râuri şi pârâuri pot fi distruse iremediabil, conform avizelor eliberate de Administraţia Naţională Apele Române în număr de 300, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-15

TAGURI: Laszlo Borbely, microhidrocentrale,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...