2019-02-23 05:38


Lukaşenko a fost reales preşedinte al Belarusului după primul tur

 |  13:56
Lukaşenko a fost reales preşedinte al Belarusului după primul tur

Preşedintelebelarus, Aleksandr Lukaşenko, a fost reales din primul tur cu 79,67 la sută dinvoturi, potrivit rezultatelor Comisiei Electorale de luni dimineaţa, în timp cemai mulţi candidaţi la preşedinţie au fost arestaţi în noaptea de duminică spreluni.

Aproapecinci milioane de persoane au votat în favoarea lui Lukaşenko, reprezentând79,67 la sută dintre alegători, a anunţat Comisia, după ce a numărat toatebuletinele de vot, potrivit agenţiei RIA Novosti.

ConformComisiei, rata participării a fost de 90,66 la sută. Aproximativ şapte milioanede alegători erau chemaţi să aleagă între cei zece candidaţi înscrişi în acestealegeri, un număr record.

Însă,în noaptea de duminică spre luni, cel puţin patru candidaţi la alegerileprezidenţiale din Belarus au fost arestaţi, după o manifestaţie a opozanţilor,protestând faţă de realegerea, de altfel aşteptată, a lui Lukaşenko.

AndreiSannikov, care a obţinut, potrivit Comisiei, 2,56 la sută din voturi, NikolaiStatkevici (1,04 la sută din voturi), Rigor Kastusev şi Vitali Rimaşevski (1,1la sută din voturi) au fost arestaţi, au declarat purtătorii lor de cuvânt.

Unalt opozant, Vladimir Nekliaev (1,77 la sută din voturi), rănit anterior, întimpul manifestaţiei, ar fi fost arestat de forţele de ordine în timp ce seafla la spital, a anunţat presa, dar această informaţie nu a fost confirmată.

Ojurnalistă AFP a fost, de asemenea, arestată în noaptea de duminică spre luni.

Duminicăseara, sute de persoane au fost reţinute, în mod violent, de forţele de ordine,în timpul acestei manifestaţii.

Sutede membri ai forţelor de ordine purtând căşti, înarmaţi cu scuturi şi cubastoane, au intervenit în mod masiv şi cu o viteză impresionantă în PiaţaIndependenţei din Minsk,unde se află, în aceeaşi clădire, Guvernul, Parlamentul şi Comisia Electorală.

Lovindmanifestanţii, arestându-i sau obligându-i să fugă, poliţia a preluat, cătreora 21.30 GMT (23.30, ora României), controlul asupra pieţei, ocupată, cu o orămai devreme, de zeci de mii de protestatari, potrivit unei estimări AFP.

Poliţiaa intervenit în timp ce mulţimea încerca să ia cu asalt acest imobil vast,spărgând uşi şi ferestere.

"Aicişi-a declarat Belarusul independenţa, în 1991, aici va cădea dictatura luiLukaşenko, astăzi", a declarat Sannikov, înainte de de confruntări.

Poliţiaantirevoltă a încercat, iniţial, către ora 17.30 GMT (19.30, ora României) sădisperseze, cu ajutorul unor grenade asurzitoare şi bastoane, un prim grup de200 de manifestanţi.

Opoziţiaa făcut apel, încă de sâmbătă, la un miting, duminică, pentru a denunţa fraudeelectorale masive orchestrate, în opinia acesteia, de puterea belarusă.

Lukaşenko,aflat de 16 ani la conducerea acestei ţări, situată între Uniunea Europeană(UE) şi Rusia, a fost calificat drept "ultimul dictator din Europa"de fostul preşedinte american George W. Bush.

"Nuvă îngrijoraţi, nu va fi nimeni acolo în această seară", a declarat el,duminică. "Nu putem vorbi absolut deloc de falsificarea scrutinului",a adăugat el.

Campaniaelectorală a fost un pic mai liberă decât cea din 2006, dar criticii estimeazăcă a fost vorba doar de o mimare a democraţiei.

Alesîn 1994, în primele alegeri prezidenţiale din Belarusul independent, singurelerecunoscute ca democratice de Occident, Lukaşenko a fost reales în 2001 şi2006, la finalul unor scrutinuri marcate de iregularităţi şi reprimareaopozanţilor.

Liderulbelaruscritică uneori Uniunea Europeană, pe care a acuzat-o, la sfârşitul luinoiembrie, că pune ţara sa "neîncetat subpresiune", alteori Rusia, aliatul tradiţional şi furnizoul dehidrocarburi, căreia i-a reproşat că i-ar finanţa pe opozanţii săi.

Unpersonaj plin de culoare şi cunoscut din cauza mustăţii lui celebre, Lukaşenkonu ezită să se afişeze pe terenuri de hochei sau pe motocicletă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-22
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...