2017-01-21 02:11

ULTIMA ORA


MAE va prezenta public textul acordului privind scutul antirachetă

 |  09:34
MAE va prezenta public textul acordului privind scutul antirachetă

Textul Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea pe teritoriul românesc a scutului antirachetă va fi prezentat, vineri dimineaţă, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe(MAE).

Bogdan Aurescu, în calitate de şef al delegaţiei române de negociere, va prezenta, într-un briefing tehnic, textul documentului după ce Teodor Baconschi va susţine un cuvânt de deschidere cu privire la importanţa politică a acestui acord.

La propunerea preşedintelui SUA de a participa la etapa a doua a dezvoltării de către Washington a apărării antirachetă în Europa, România a acceptat la 4 februarie 2010 găzduirea la baza militară de la Deveselu, jud. Olt, a interceptorilor tereştri, adică a rachetelor de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operaţionali din 2015. 

În cadrul vizitei preşedintelui Traian Băsescu în SUA, la data de 13 septembrie textul acordului a fost semnat de ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi şi de secretarul de stat american Hillary Clinton, după ce a fost convenit la data de 4 mai 2011, la VII-a rundă de negocieri de la Bucureşti, și parafat de şefii delegaţiilor de negociere la Washington, la 6 iunie.

Procesul de negociere al acordului a presupus 36 de reuniuni în format inter-instituţional ale reprezentanţilor structurilor române. Delegaţia de negociere a părţii române a cuprins reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale şi ai altor instituţii ale securității naţionale, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-13

TAGURI: anirachetă, MAE, acord, SUAComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image