2016-10-23 04:41

ULTIMA ORA


MAE va prezenta public textul acordului privind scutul antirachetă

 |  09:34
MAE va prezenta public textul acordului privind scutul antirachetă

Textul Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea pe teritoriul românesc a scutului antirachetă va fi prezentat, vineri dimineaţă, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe(MAE).

Bogdan Aurescu, în calitate de şef al delegaţiei române de negociere, va prezenta, într-un briefing tehnic, textul documentului după ce Teodor Baconschi va susţine un cuvânt de deschidere cu privire la importanţa politică a acestui acord.

La propunerea preşedintelui SUA de a participa la etapa a doua a dezvoltării de către Washington a apărării antirachetă în Europa, România a acceptat la 4 februarie 2010 găzduirea la baza militară de la Deveselu, jud. Olt, a interceptorilor tereştri, adică a rachetelor de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operaţionali din 2015. 

În cadrul vizitei preşedintelui Traian Băsescu în SUA, la data de 13 septembrie textul acordului a fost semnat de ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi şi de secretarul de stat american Hillary Clinton, după ce a fost convenit la data de 4 mai 2011, la VII-a rundă de negocieri de la Bucureşti, și parafat de şefii delegaţiilor de negociere la Washington, la 6 iunie.

Procesul de negociere al acordului a presupus 36 de reuniuni în format inter-instituţional ale reprezentanţilor structurilor române. Delegaţia de negociere a părţii române a cuprins reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale şi ai altor instituţii ale securității naţionale, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-13

TAGURI: anirachetă, MAE, acord, SUAComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Acord fals. Scandal M10-ALDE Scandal politic, după ce Departamentul de comunicare al ALDE a anunțat semnarea unui acord de... 13 Oct 2016 | (1)
Eșec la reuniunea pentru Siria. Un nou armistițiu mai are de așteptat acordul diplomaților Reuniunea de la Lausanne pe tema războiului din Siria, la care au participat reprezentanţii... 16 Oct 2016 | (0)