2017-01-22 22:25


MAI: Olanda ignoră elementele esențiale aderării la Schengen

 |  09:57
MAI: Olanda ignoră elementele esențiale aderării la Schengen

Prin respingerea aderării României la Spaţiul Schengen guvernul olandez ignoră elementele esenţiale care ţin de aderarea unui stat candidat, potrivit  Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

„România şi Bulgaria au îndeplinit toate cerinţele acquis-ului Schengen şi au trecut cu succes etapele procesului de evaluare, fapt recunoscut de toate statele membre, inclusiv de Olanda, prin adoptarea Concluziilor Consiliului JAI din data de 9 iunie 2011. Cu ocazia Consiliului JAI din data de 22 septembrie 2011, se va lua în discuţie proiectul de Decizie privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria şi Romania. Poziţia exprimată de Guvernul olandez, chiar dacă este o continuare a atitudinii critice exprimate în ultima perioadă de oficialii acestei ţări, ne dezamăgeşte, tocmai prin faptul că ignoră elementele esenţiale care ţin de aderarea unui stat candidat la spaţiul Schengen'', precizează un comunicat MAI, transmis către Agerpres.

Oficialii MAI speră că principiile fundamentale UE vor prevala în faţa intereselor politice conjucturale, în cadrul dezbaterilor din data de 9 iunie 2011. ''În pofida acestei poziţii, MAI va continua demersurile de a obţine o decizie favorabilă în cursul zilei de 22 septembrie 2011, care să încununeze eforturile financiare şi umane depuse pentru realizarea acestui obiectiv'', adaugă comunicatul.  ''Guvernul a decis că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei'', a declarat,  vineri, Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al imigraţiei, Geert Leers.

Olanda ''nu doreşte sub nicio formă ca /spaţiul Schengen/ să fie deschis şi, în consecinţă, nu vom aproba nici intrarea parţială'' a României şi Bulgariei, a adăugat aceasta.

Purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al imigraţiei a avertizat că Olanda va ''spune 'nu' la reuniunea prevăzută săptămâna viitoare la Bruxelles''. Pentru a putea adera la spaţiul Schengen, atât România, cât și Bulgaria au nevoie se susținerea  unanimă a tuturor celor 25 de state care participă în prezent la acest spaţiu. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-05

TAGURI: Schengen, Olanda, România, Bulgaria, MAI, aderareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image