2017-01-24 09:05


Manifestaţiile împotriva austerităţii cuprind sudul Europei

 |  10:37
Manifestaţiile împotriva austerităţii cuprind sudul Europei

Manifestaţiile împotriva austerităţii cuprind sudul Europei, în condiţiile în care Grecia, Portugalia şi Spania se confruntă cu proteste ample din cauza adâncirii crizei.

Circa aproximativ 300.000 de persoane au defilat la Lisabona, potrivit CGTP, principalul sindicat portughez, care a făcut apel la mobilizare naţională. De asemenea, sâmbătă, peste 7.000 de persoane au manifestat pe străzile Atenei şi Salonicului împotriva măsurilor de austeritate.

'Nu exploatării, nu inegalităţilor, nu sărăcirii' sau 'o altă politică este posibilă şi necesară', se putea citi pe banderolele manifestanţilor adunaţi în centrul istoric al Lisabonei, care scandau 'Lupta continuă!'. Armenio Carlos, secretarul general al CGTP, a declarat că planul de asistenţă financiară acordată Portugaliei este 'un program de agresiune împotriva lucrătorilor şi a interesului naţional'. Pentru data de 29 februarie sunt deja prevăzute alte manifestaţii.

Cele două sindicate principale, UGT şi CCOO, au făcut apel la mobilizare generală în Spania şi urmează să manifesteze în toată ţara la 19 februarie. Aici s-a adoptat, de asemenea, o reformă a muncii pentru a flexibiliza piaţa.

La Atena, unde contestatarii sunt chemaţi să protesteze în faţa Parlamentului, manifestaţiile vor continua duminică, înaintea votului nocturn asupra noului plan de austeritate solicitat de creditorii Greciei pentru deblocarea unui nou împrumut în valoare de 130 de miliarde de euro.

Reducerea cu 22% a salariului minim în cadrul unei dereglementări generale a pieţei muncii, desfiinţarea a 15.000 de locuri de muncă şi reducerea anumitor pensii sunt câteva dintre condiţiile prevăzute în acest nou program de austeritate, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-02-21

TAGURI: manifestaţii, Europa, Spania, Portugalia, austeritateComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image