2017-01-21 15:23

ULTIMA ORA


Marea Britanie şi Franţa vor semna un acord pentru energia nucleară

 |  10:04
Marea Britanie şi Franţa vor semna un acord pentru energia nucleară

Marea Britanie şi Franţa vor semna vineri, la Paris, un acord pentru energia nucleară, în cadrul unui summit consacrat cooperării militare şi domeniului nuclear civil. Siguranţa nucleară, crucială într-o ţară ca Franţa, care îşi obţine 75% din electricitate cu ajutorul centralelor atomice şi care trebuie să-şi înnoiască un parc energetic învechit, va fi subiectul principal al summitului.

'Summitul va fi consacrat întăririi cooperării franco-britanice în materie de apărare, prin concretizarea mai multor şantiere angajate în cadrul tratatelor de la Lancaster House din noiembrie 2010 (…) Discuţiile vor aborda de asemenea chestiuni internaţionale, în special Siria şi Iranul, precum şi principalele dosare europene în perspectiva Consiliului European de la 1 şi 2 martie', a anunţat joi seară, într-un comunicat, preşedinţia franceză.

Dezvoltarea în comun a unui sistem de rachete antinavale, măsură concretă a unei cooperări militare, care mai cuprinde un proiect de avioane fără pilot şi eforturi comune în telecomunicaţiile militare, dar şi 'întărirea' parteneriatului franco-britanic în domeniul energiei nucleare civile reprezintă temele principale ale evenimentului. 'La ultimul nostru summit am semnat un parteneriat istoric în domeniul apărării. Astăzi avem aceeaşi ambiţie pentru energia nucleară (…) Suntem două mari puteri nucleare civile, ne vom pune în comun expertiza pentru a ne întări parteneriatul industrial, a îmbunătăţi siguranţa nucleară şi a crea locuri de muncă acasă. Acordurile semnate astăzi vor crea peste 1.500 de locuri de muncă în Marea Britanie', a declarat David Cameron.

Cameron a afirmat că, graţie acestui acord, companiile britanice vor fi extrem de mult implicate, mai ales că gigantul nuclear francez Areva, asociat grupului Electricite de France (EDF), este pionier în dezvoltarea de reactoare de a treia generaţie. Prin participarea la construcţia primului reactor britanic de a treia generaţie la Hinkley Point, în sudul Angliei, compania britanică Rolls-Royce ar urma să câştige circa 400 de milioane de lire (481 de milioane de euro).

Alături de câţiva miniştri vor fi de asemenea prezenţi şi premierul francez Francois Fillon, precum şi vicepremierul britanic Nick Clegg, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-20

TAGURI: nuclear, acord, Franţa, Marea_BritanieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image