2018-07-20 06:09


Marga: Expulzarea ambasadorului sirian ar putea să atragă reacţii

 |  08:38
Marga: Expulzarea ambasadorului sirian ar putea să atragă reacţii

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a recunoscut, duminică seară, că decizia de expulzarea a ambasadorului sirian ar putea să atragă reacţii din partea Damascului, însă acesta este un scenariu luat în calcul şi de preşedintele Traian Băsescu.

"Ultima dată a fost discuţia în legătură cu ambasadorul, cu propunerea ministerului de rechemare a ambasadorului României pentru consultări şi de declarare ca persona non grata a ambasadorului sirian (...) Sigur, Ministerul de Externe face analiza cu experţii şi oferă alternative de soluţionare, punând degetul pe rană, spunând: aceasta este o opţiunea noastră. Nimeni nu a eludat complexitatea situaţiei ", a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Marga: Expulzarea ambasadorului sirian ar putea să atragă reacţii
zoom

La nivelul ministerului au fost analizate mai multe scenarii asupra acestui dosar diplomatic şi au fost propuse o serie de soluţii, care "nu sunt obligative" întrucât decizia în acest caz îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, a adăugat Marga. "Şi noi am spus în materialul ministerului că sunt mai multe variante de soluţii, noi am spus că – şi am dat argumentele – e bine să ne ataşăm unui trend care e reprezentat de Statele Unite, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Spania ... Nu doar de dragul ataşării, ci pentru că acestea erau argumentele. Acolo s-au produs nişte crime, acolo sunt nişte valori foarte scumpe şi nouă care au fost violentate", a precizat ministrul.

Traian Băsescu a analizat scenariul unei reacţii a Siriei la un eventual gest al României, a subliniat Marga. "Cazul e încă deschis, Siria din nefericire e o criză încă deschisă, şi atunci vom vedea care e soluţia mai bună. Şi noi, ca minister am spus limpede, şi aici domnul preşedinte a fost pe această idee, de asemenea: retragerea sau mai bine zis declararea non grata a unui ambasador ar putea să atragă reacţii de partea cealaltă, din partea Siriei, sigur, e un risc aici", a afirmat Andrei Marga.

România este cea care deţine cea mai mare comunitate de cetăţeni în Siria dintre statele UE, fiind înregistrate, conform ministerului de interne sirian, 5.000 de persoane, la care se adaugă copiii. În prezent se desfăşoară un program de repatriere al MAE la care pot apela românii din Siria, a explicat ministrul. "Nici o soluţie nu era ideală în context şi nici nu este ideală, dar noi credem în continuare că, în consecvenţă cu valorile României şi cu ceea ce face şi o mare parte a aliaţilor noştri, aceasta e soluţia", a declarat Marga, despre expulzarea ambasadorului sirian, scrie Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-07-25

TAGURI: Siria, ambasador, Traian_Băsescu, Andrei_Marga

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova