2018-10-17 08:53


Mario Draghi, noul preşedinte al Băncii Centrale Europene

 |  09:12
Mario Draghi, noul preşedinte al Băncii Centrale Europene

Italianul Mario Draghi va urma, marţi, francezului Jean-Claude Trichet, în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene(BCE). Draghi, în vârstă de 64 de ani, preia presedinţia BCE într-o perioadă de instabilitate a piețelor finaciare alimentată de criza datoriilor din zona euro.

Fiindcă încetinirea economiei globale ar putea conduce anul viitor la o stagnare în zona euro, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a îndemnat liderii europeni sa pună în aplicare, fără întârziere, acordurile de săptămâna trecută.   Mario Draghi va prezida prima sa reuniune a consiliului guvernatorilor BCE, unde se va discuta politica monetară în zona euro, după două zile de la începerea mandatului.

Fiindcă inflaţia din zona euro a depăşit obiectivul ţintit al BCE (2%) timp de 11 luni consecutiv, majoritatea economiştilor se aşteaptă ca Draghi să anunţe menţinerea dobânzii de referinţă la nivelul actual de 1,5%.

Față de preşedintele U. S. Federal Reserve, rolul preşedintelui BCE se limitează doar la încercarea de a găsi un consens în rândul membrilor consiliului guvernatorilor, format din guvernatorii Băncilor centrale europene şi comitetul executiv al BCE.  Mario Draghi, profesor în economie, a fost în perioada 1991-2001 preşedinte al Trezoreriei Italiei. Ulterior a lucrat la Goldman Sachs, iar din 2006 conduce Banca Centrală a Italiei, afectată în urma unui scandal după care precedentul guvernator Antonio Fazio a fost nevoit să demisioneze, informează Agerpres. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-03

TAGURI: Mario Draghi, BCE
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...