2017-01-24 19:32


Marius Petcu ar putea fi eliberat sub control judiciar

 |  14:46
Marius Petcu ar putea fi eliberat sub control judiciar
MariusPetcu a cerut, miercuri, la primul termen al procesului în care este judecatpentru corupţie, să fie eliberat provizoriu sub control judiciar, avocaţiiacestuia prezentând instanţei declaraţii de la vecinii sindicalistului, pentrua arăta "buna moralitate" a acestuia.

TribunalulBucureşti a început, miercuri, discuţiile în procesul în care Marius Petcu afost trimis în judecată pentru luare de mită.

Laprimul termen al procesului, avocaţii lui Petcu au făcut o nouă cerere deeliberare provizorie sub control judiciar pentru clientul lor, motiveleprincipale fiind legate de "buna moralitate" a lui Petcu.

Însusţinerea acestor motive, avocaţii lui Petcu au depus o serie de declaraţiiluate de la vecinii sindicalistului care ar trebui să demonstrezecomportamentul său în societate. Astfel, instanţa l-a audiat pe Petcu, care aarătat că aduce declaraţiile vecinilor săi care spun că el are un comportamentexemplar în societate.

Avocaţiiau mai arătat că dacă ar fi lăsat liber, sub control judiciar, Petcu nu arputea influenţa cursul judecării, pentru că toate probele materiale aleprocurorilor se află în posesia instanţei de judecată şi că martorii cheie aiacuzării oricum se află "în duşmănie" cu fostul lider sindical.

Înreplică, procurorul anticorupţie prezent la proces a depus minuta deciziei dearestare a lui Marius Petcu şi a arătat instanţei că motivele pentru caresindicalistul a fost arestat nu au dispărut. Procurorul a dezvoltat motivelepentru care a cerut respingerea acestei cereri invocând caracterul repetat alinfracţiunii comise de Marius Petcu, sumele "foarte mari" de banicerute de acesta, respectiv 40.000 de euro şi peste un milion de lei, precum şicircumstanţele personale ale sindicalistului, care "tocmai de aceea nutrebuia să comită astfel de fapte".

Înfinal, Petcu a susţinut încă o dată că este nevinovat, că vrea să dea odeclaraţie completă, prin care să demonteze acuzaţiile, arătând că până laacest moment nu i s-a dat această posibilitate.

Instanţaa rămas în pronunţare pe această cerere de eliberare provizorie şi a stabilitun nou termen în proces pentru 8 iunie, amânând astfel cauza din motiveprocedurale.

MariusPetcu a mai cerut eliberarea provizorie sub control judiciar, solicitarea fiindrespinsă atât de Curtea de Apel Bucureşti, cât şi de instanţa supremă, înrecurs.

ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie arăta în decizia de arestare a lui Marius Petcu căacesta a luat bani din fondurile sindicaliştilor, că insistenţa sa în platacotelor, funcţia pe care o deţinea şi chiar modalităţile în care acesta negociacu afaceristul Scrieciu denotă un pericol public la adresa societăţii.

"Nuera vorba despre acceptarea unei oferte sau despre un impuls de moment, ci de osolicitare insistentă în plata cotelor din «comisionul» fixat, aspecte cereflectă o anumită mentalitate şi sugerează că inculpatul nu era la o primă«negociere» de acest fel", notează cei trei judecători care au decisarestarea lui Petcu.

Totodată,instanţa supremă arată că deşi Petcu este cunoscut în societate ca o persoanăcu un comportament bun, modalitatea de comitere a faptelor atestă că este vorbaîn realitate de o aparenţă.

Înopinia judecătorilor ICCJ, faptele de care este acuzat Petcu sunt grave pentrucă pot crea impresia, "la nivelul mentalului colectiv, că mişcareasindicală reprezintă o modalitate prin care câteva persoane îşi realizeazăinterese strict personale, profitând tocmai de încrederea cu care au fostînvestite".

MariusPetcu este în arest din 31 martie, după ce, în 24 martie, a fost prins luândmită 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, sumă ce ar fi reprezentat o parte dinbanii ceruţi pentru ca firma omului de afaceri să execute lucrările la uncentru pentru sindicate din Snagov.

În21 aprilie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecatăpe Marius Petcu, pentru luare de mită, în formă continuată, iar TribunalulBucureşti a confirmat legalitatea arestării fostului lider sindical.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image