2017-01-17 09:34

ULTIMA ORA


Mecanismul European de Stabilitate adoptat de miniştrii UE

 |  08:56
Mecanismul European de Stabilitate adoptat de miniştrii UE

Proiectul de tratat al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), destinat apărării zonei euro de criza datoriilor, a fost adoptat luni seara de către miniştrii de Finanţe ai UE. Doar ţările care au ratificat un pact de disciplină bugetară consolidată vor beneficia de acest acord.

Destinat să înlocuiască permanent Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) din zona euro și dotat cu 80 de miliarde de euro fonduri proprii, ESM va funcționa după regulile prevăzute în textul aprobat luni seara, în cadrul unei reuniuni de la Bruxelles.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar al ESM, va fi necesar ca statele participante să ratifice Pactul ce consolidează disciplina bugetară a zonei euro. Acesta va fi adoptat la 30 ianuarie şi semnat la începutul lui martie, fiind cunoscut sub denumirea de "compact fiscal".

Plafonul de împrumut ar putea fi revizuit până la intrarea în vigoare a ESM, având în vedere că, pe o perioadă de tranziţie de un an, între intrarea în vigoare a ESM - în iulie 2012 - şi încetarea FESF - jumătatea lui 2013 -, capacitatea de împrumut combinată a statelor va fi de 500 de miliarde de euro, informează Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-09

TAGURI: ESM, UE, acord, euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image