2017-01-23 14:57


Medic: Cine a cumpărat iodură de potasiu să nu o folosească, excesul poate fi nociv

 |  17:41
Medic: Cine a cumpărat iodură de potasiu să nu o folosească, excesul poate fi nociv

Iodurade potasiu nu trebuie folosită în acest moment de către români chiar dacă aureuşit să o procure, întrucât excesul acesteia poate crea probleme de sănătate,a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, prof. dr. Constantin Dumitrache, şef declinică la Institutul "Parhon" din Bucureşti.

"Iodura de potasiu este recomandată înprimele două ore de la producerea unui accident nuclear, întrucât aceastablochează tiroida şi nu mai absoarbe radiaţiile. După două oretiroida se blochează în proporţie de 60 la sută şi o parte din radiaţii suntabsorbite, iar administrată la o zi după un accident se blochează în proporţiede 20 la sută", a spus Constantin Dumitrache.

Ela susţinut că, în acest context, utilizareaiodurii de potasiu de către români nu face altceva decât să creeze probleme desănătate, mai ales că în România, prin iodarea universală asării, avem în organism deja o cotă de iod care nu trebuie suplimentatăexcesiv.

Potrivitprofesorului Dumitrache, suntmulte persoane cărora administrarea iodului le este absolut interzisă,întrucât primesc anumite tratamente care conţin această substanţă. Acestea suntpersoanele care iau iod în cazul anumitor suferinţe ale tiroidei sau pentrutulburări de ritm, care au făcut investigaţii cu substanţe de contrast sau careau consumat iod din anumite motive.

"Oriceadministrare de iod se va face numai în cazul în care autorităţile hotărăscacest lucru şi la prescrierea expresă a unui medic. Oricum, oamenii se supunradiaţiilor atunci când fac anumite investigaţii medicale, cum ar fi de exemplucomputer tomograf sau radiografii pulmonare. De aceea, recomand o dată în plusca nicio persoană să nufolosească iodura de potasiu de capul ei, chiar dacă a reuşit să şi-o procure",a subliniat Constantin Dumitrache.

Ela făcut referire şi la alimentele care au fost contaminate în urmaevenimentelor recente din Japonia, arătând că ar trebui interzis orice importde alimente din Japonia, dar şi din ţările apropiate care au fost afectate denorul radioactiv.

Totodată,Constantin Dumitrache a recomandat ca un bolnav să facă, într-un an, cel multdouă investigaţii computer tomograf şi o radiografie pulmonară pentru a evitaradierea excesivă.

"ÎnRomânia nu există nicio motivaţie pentru a folosi suplimentar iod. Date mai multelegate de utilizarea şi efectele iodurii de potasiu pot fi găsite pe site-ulInstitutului de Endocrinologie unde au fost publicate toate ghidurile şiindicaţile privind acest produs. Mai mult, oamenii trebuie să ştie că aerulmarin are de 100 de ori mai mult iod decât aerul continental şi că alimentaţiajaponezilor este foarte bogată în iod. În acest context, nicio măsură luată în Japonia de cătreautorităţi nu poate fi valabilă pentru restul lumii, deciziilefiind luate de către autorităţile responsabile ale fiecărui stat", aconchis profesorul Dumitrache.

MinistrulSănătăţii, Cseke Attila, a prezentat Guvernului o informare privind procedurade protecţie preventivă a populaţiei cu iodură de potasiu, în caz de expunerecolectivă la risc, potrivit căreia Românianu este afectată de creşteri ale radiaţiilor provenind din Japonia.

Potrivitdocumentului întocmit de specialiştii în sănătate publică, administrareapreventivă a iodului non - radioactiv este recomandată medical numai înmomentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iodradioactiv. MS a mai preciat că achiziţionarea, în aceste zile, a tabletelor deiodură de potasiu din farmaciile cu circuit deschis este inutilă pentru cea maimare parte a persoanelor, deoarece acestea nu conţin iod suficient pentrublocarea tiroidiană, existând şi riscul intoxicaţiei voluntare.

Pede altă parte, cererile de iodură de potasiu au crescut în farmacii, româniifiind interesaţi de achiziţionarea acestui produs. Farmaciştii susţin însă că,deşi au lansat mai multe comenzi, depozitelesunt goale, iodura de potasiu putând fi găsită numai la Cernavodă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image