2017-01-17 09:36

ULTIMA ORA


Medicii chinezi și cei români colaborează în cercetarea teleocitelor

 |  07:24
Medicii chinezi și cei români colaborează în cercetarea teleocitelor

Prof. dr. Xiangdong Wang, profesor la Universitatea de Medicină din Shanghai a prezentat, marţi, la Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş", planurile Chinei privind sprijinul cercetării în privinţa telocitelor.

Prof. dr. Xiangdong Wang , profesor la Universitatea de Medicină din Shanghai, dar și director al Centrului de Cercetări Biomedicale din Shanghai, a prezentat rezultatele studiilor comune realizate în laboratoare din Bucureşti şi Shanghai, amintind faptul că acad. prof dr. Laurenţiu M. Popescu a fost cel care a descoperit pentru prima dată în lume acest nou tip de celule.

Xiangdong Wang a explicat că această colaborare cu grupul din România, condus de acad. dr. Laurenţiu M. Popescu, se face nu numai științific, dar și tehnologic, investiția pentru cercetarea în acest domeniu fiind peste trei milioane de yeni. 

Testele legate de teleocite realizate de Centrul de Cercetări Biomedicale din Shanghai au fost efectuate pe animale privind organe cum ar fi plămânul, esofagul, pancreasul, glandele salivale, vezica urinară. Cercetările la om vizează rolul telocitelor în plămân, accentul punându-se pe fibroza pulmonară şi alte deficienţe care au drept cauză fumatul.  "Specialişti redutabili cunoscuţi pe plan mondial au lucrat împreună cu noi pentru a arăta cât de importante sunt telocitele, iar rezultatele au fost spectaculoase", a declarat acad. dr. Laurenţiu M. Popescu. Acesta a explicat că ''telocitele sunt esenţiale pentru repararea inimii după infarctul miocardic, contribuind la revascularizarea inimii, aceste celule reglând totodată relaţiile intercelulare din diverse organe ale corpului uman".  Cercetătorul român a subliniat importanța teleocitelor și existența acestora şi în alte organe, precum plămânii sau creierul, dar şi a rolul de a asigura micro-mediul optim pentru celule stem prin secreţia anumitor hormoni locali.  Existența teleocitelor a fost confirmată de laboratoare din Italia, Germania, Marea Britanie, SUA, Spania, Olanda şi China. SUA, mai multe ţări europene, printre care Germania, Italia, dar în special China, și-au manifestat interesul pentru dezvoltarea acestui proiect după ce descoperirea celulelor de către un grup de cercetători de la Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş" a făcut înconjurul lumii.  Rolul telocitelor este de telecoordonare la distanţă şi de comunicare inter şi transcelulară și, împreună cu celulele stem, se pot obține rezultate pozitive în dezvoltarea, regenerarea şi eventuala reparare a diverselor organe. Deocamdată cercetările sunt la început şi vizează rolul acestora în organism şi în viitoarele tratări ale anumitor afecţiuni. 

Grupul Acad. dr. Laurenţiu M. Popescu este format din dr. Cătălin Manole, dr. Mihaela Gherghiceanu, dr. Laura Suciu, dr. Valeriu Cişmaşiu. Aceștia vor pleca, pe 8 octombrie, pentru 20 de zile, să lucreze într-unul dintre cele mai performante laboratoare din China.

Finanțarea pentru acest timp de cercetare este foarte importantă, dar în România, cel puţin deocamdată, nu o asigură nimeni. Instituții private între care Cord Blood Center sprijină pentru început plecarea echipei de cercetători. "Cord Blood Center Co, prima bancă de celule stem din România, consideră, la fel ca şi fostul decan al Facultăţii de Medicină de la Harvard, prof. dr. Joseph Martin, că terapiile cu celule stem pot face pentru afecţiunile cronice ceea ce antibioticele au făcut pentru bolile infecţioase. În plus, faptul că un grup de cercetători români de top conduşi de acad. dr. Laurenţiu M. Popescu se află în prima linie a studierii şi descifrării mecanismelor regenerării celulare şi tisulare ne-a atras încă de la început", a declarat dr. Tudor Panu, directorul general al Cord Blood Center, potivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-20

TAGURI: teleocite, Laurenţiu M. Popescu, cercetare, ChinaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image