2017-01-24 11:03


Mina Uricani va fi închisă pentru 10 zile în urma accidentului tragic de sâmbătă

 |  15:51
Mina Uricani va fi închisă pentru 10 zile în urma accidentului tragic de sâmbătă

Activitateade exploatare a cărbunelui de la Mina Uricani, unde sâmbătă a avut loc oexplozie în care au murit cinci mineri, va fi supendată aproximativ zece zile,în zona afectată intervenindu-se pentru "securizare", a declarat,duminică, directorul general al CNH, Constantin Jujan.

"Înmomentul de faţă, zona este monitorizată de la suprafaţă, în continuare selucrează la izolare prin construcţii specifice ale lucrărilor miniere, care aufost afectate de explozie. În acest timp, personalul minei nu va putea să îşidesfăşoare activitatea. În baza contractului colectiv de muncă, angajaţii vorbeneficia de plata unei indemnizaţii echivalente cu salariul de bază plussporul de vechime, până în momentul în care aceste lucrări din subteran vor fipuse în siguranţă", a spus Jujan, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivitsursei citate, aceste lucrări ar putea dura în jur de nouă-zece zile.

"Vominterzice accesul în subteran până la normalizarea situaţiei. În acest moment,expertiza tehnică ce se impune în astfel de situaţii nu poate fi efectuatătocmai din cauza condiţiilor dificile din subteran. După redeschiderea acesteizone, vom putea intra în subteran, pentru a elucida cauzele", a spusJujan.

Directorulgeneral al CNH a precizat că zona afectată de explozie este închisă şi va fiizolată şi se va introduce azot în spaţiul închis.

"Dupăce se inertizează lucrările miniere şi atmosfera va permite redeschiderea şicercetarea acestor lucrări, precum şi scoaterea echipamentelor necesareexpertizei, atunci se va putea face o cercetare în condiţii de siguranţă",a afirmat Jujan.

Jujana amintit de un eveniment care a avut loc cu mai mulţi ani în urmă la MinaVulcan, înainte de anul 1990, când o echipă de experţi care a coborât însubteran pentru prelevarea de probe necesare expertizei a fost surprinsă de oreplică a primei explozii, toţi membrii echipei decedând.

Oexplozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, iarcinci mineri au fost prinşi în subteran, echipele de salvatori coborând înmină. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică atabloului, după o revizie a acestuia.

Înurma exploziei, cele cinci persoane au murit.

Trupurilecelor cinci persoane, care au murit în explozia care a avut loc la MinaUricani, au fost transportate cu o dubă, în noaptea de sâmbătă spre duminică,la morga Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Familiile şi colegii minerilorcare au murit au mers, duminică dimineaţa, la morga spitalului pentru a luatrupurile neînsufleţite ale ortacilor.

ŞefulServiciului de Securitate în Muncă Petroşani, Ileana Bodea, a declarat,duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că ancheta în cazul exploziei de laMina Uricani va continua zilele următoare, iar începând de luni urmează să fieaudiaţi salvatorii minieri, precum şi alte persoane.

MinistrulEconomiei, Ion Ariton, ministrul Muncii, Ioan Botiş, prefectul de Hunedoara, AttilaDezsi, secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely,reprezentanţii comisiei de anchetă, precum şi sindicaliştii din Valea Jiuluis-au aflat la sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, pentru aanaliza situaţia de la Mina Uricani.

Foto: Jurnalul Văii Jiului


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-01-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image