2019-02-16 05:30


Minerii ameninţă cu greva generală din 10 ianuarie

 |  14:07
Minerii ameninţă cu greva generală din 10 ianuarie

Peste30.000 de salariaţi din industria minieră şi energetică ameninţă cu grevagenerală din 10 ianuarie, dacă nu se înfiinţează Compania Naţională Electra şidacă nu se negociază un plan social pentru aceşti angajaţi pentru evitareaconcedierilor colective şi pentru crearea de noi locuri de muncă.

Consiliulde Coordonare a Federaţiei Naţionale "Mine Energie", care reprezintă30.000 de salariaţi a hotărât declanşarea grevei generale din 10 ianuarie 2011,nemulţumirile constând în nerespectarea protocolului din 14 aprilie 2010încheiat cu Ministerul Economiei cu privire la constituirea SocietăţiiNaţionale "Electra" până la 31 decembrie 2010 şi negociereacontractului colectiv de muncă pentru 2011, se arată într-un comunicat de lunial federaţiei.

Deasemenea, sindicaliştii sunt nemulţumiţi că nu s-a înfiinţat Strategia minierăşi energetică pentru 2010-2025.

"Federaţiaa constatat acţiunile de sabotare a sistemului nergetic naţional, încălcândhotărârile CSAT şi punerea în pericol a siguranţei energetice naţionale prinaplicarea unor strategii clientelare şi de grup având ca efect pierderea a40.000 de locuri de muncă în sectorul minier şi energetic începând cu anul2013, disponibilizarea a 6.000 de salariaţi din 2011, falimentarea producţieide energie electrică pe cărbune, pierderea independenţei energetice a României,aplicarea unor politici energetice care vor duce la scumpirea energieielectrice până în 2015 cu 30 la sută", se arată în comunicat.

Astfel,sindicaliştii cer înfiinţarea Companiei Naţionale "Electra" înconformitate cu politica economică a Guvernului României, a platformeieconomice a preşedintelui Traian Băsescu, a protocolului din MinisterulEconomiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Federaţia Naţioanală "MineEnergie", a hotărârilor de Guvern, a hotărârilor CSAT.

Oaltă cerinţă a sindicaliştilor este negocierea unui "Plan Social"pentru salariaţii din minerit şi energie, care va duce la evitareaconcedierilor colective, la crearea de noi locuri de muncă şi alternativeeconomice şi eficientizarea producţiei de energie electrică, care să fieaprobat prin lege.

Federaţiasolicită, de asemenea, aprobarea şi publicarea în Monitorul Oficial aStrategiei miniere şi energetice a României pentru 2011-1025.

Sindicaliştiiprecizează că sunt deschişi la negiocieri în toată această perioadă şi vorprezenta revendicările tuturor parlamentarilor care reprezintă zonele miniereşi energetice, pentru rezolvarea revendicărilor în interesul minierilor,energeticienilor şi al României.

Sindicaliştiisperă să fie evitată declanşarea grevei generale şi disponibilizările depersonal, care vor duce la "convulsii sociale greu de gestionat".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...