2019-03-26 02:56


Miniştrii vor verifica mai atent documente din Parlament,secretarii vor veni la comisii-surse

 |  13:16
Miniştrii vor verifica mai atent documente din Parlament,secretarii vor veni la comisii-surse

MembriiGuvernului au stabilit, joi, într-o discuţie organizată la Palatul Victoria, cadocumentele reprezentând ordinea de zi a lucrărilor Parlamentului şi avizeleExecutivului la iniţiative legislative să fie verificate mai atent inclusiv deminiştri, nu doar în grupurile parlamentare, iar secretarii de stat să fiepermanent prezenţi la lucrările comisiilor în care sunt dezbătute proiectelegate de ministerul din care fac parte.

Stadiulproiectelor legislative din Parlament va fi verificat lunar atât de secretariide stat, cât şi de miniştri, au mai declarat surse participante la discuţie.

"S-astabilit să fie acordată o atenţie mai mare în ceea ce priveşte verificareaordinii de zi a lucrărilor Parlamentului şi punctelor de vedere formulate deExecutiv la iniţiativele legislative şi ca exemplare din aceste documente săfie dublate şi înmânate inclusiv miniştrilor, nu doar membrilor grupurilorparlamentare, astfel încât să se ştie exact cum trebuie procedat la vot, iarpunctul de vedere al Guvernului să fie întotdeauna respectat", au arătatsursele.

Secretariide stat vor fi obligaţi să participe la lucrările comisiilor parlamentare încare sunt dezbătute proiecte care vizează ministerele lor, iar stadiulproiectelor legislative va fi analizat lunar de către secretarii de stat, darşi de miniştri.

"Prioritaredin punct de vedere al Guvernului rămân legile legate de acordul cu FMI,legislaţia comunitară şi fondurile europene", au mai arătat sursele.

Surseoficiale au declarat anterior că secretarii de stat pentru relaţia cuParlamentul, dar şi miniştrii au fost convocaţi, joi, la Guvern, pentru odiscuţie legată de modul în care reprezentanţii Cabinetului trebuie să acţionezeîn cadrul dezbaterilor parlamentare privind proiectele de legi pentru careexistă un aviz al Executivului.

"Secretariide stat au fost chemaţi la o discuţie intitulată generic «Programul legislatival Guvernului», în care li se va solicita să fie mai eficienţi în promovareapunctului de vedere al Guvernului asupra diferitelor proiecte de legi aflate îndezbaterea Parlamentului", au declarat sursele.

La discuţiacu secretarii de stat pentru relaţia cu Parlamentul cu ministrul de resort,Valentin Iliescu, au participat atât premierul Emil Boc, cât şi miniştrii.

Surseguvernamentale au declarat, miercuri, că premierul a discutat cu miniştriidespre situaţia creată la Camera Deputaţilor, prin adoptarea legilor deinstituire a TVA de 5% la alimente şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000lei, atrăgându-le atenţia că a fost "o greşeală pe linie" şi cătrebuie aşteptată decizia preşedintelui Băsescu.

Principaliivinovaţi identificaţi de Guvern pentru situaţia creată la Camera Deputaţilor aufost consilierii parlamentarilor şi cei ai miniştrilor prezenţi la vot, peconsiderentul că aceştia nu i-au informat asupra avizului negativ alExecutivului, precum şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, ValentinIliescu.

PlenulCamerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat deparlamentari PSD, PC şi PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru pâine,carne, lapte, ulei şi zahăr.

Tot marţi,Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă a deputatului PDL MirciaGiurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că "venitul impozabillunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de2.000 de lei neimpozabile lunare".

Pentruambele proiecte, Camera este forul decizional, iar legile urmează să fietransmise preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-01-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...