2018-12-10 18:32


Ministrul francez de Interne: Franţa îşi reafirmă convingerea că România trebuie să intre în spaţiul Schengen

 |  14:59
Ministrul francez de Interne: Franţa îşi reafirmă convingerea că România trebuie să intre în spaţiul Schengen

Franţa îşi reafirmă convingerea că România trebuiesă intre în spaţiul Schengen, având această vocaţie, iar autorităţile francezesunt dispuse să ajute România pentru îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice,a declarat luni ministrul francez de Interne, Claude Gueant.

Claude Gueant a declarat, la sediul ministerului Administraţiei şiInternelor, că delegaţia pe care o conduce face o vizită care stă sub semnulcooperării în contextul în care preşedinţii Franţei şi României s-au exprimatpublic pentru refacerea legăturilor de colaborare între cele două ţări.

Ministrulfrancez a precizat că a discutat două teme principale cu Traian Igaş, respectivaderarea României la Schengen şi cooperarea poliţienească între autorităţilecelor două state.

Înceea ce priveşte primul subiect, Claude Gueant a susţinut că Franţa îşi afirmă convingerea căRomânia trebuie să intre în spaţiul Schengen, ţara noastră având aceastăvocaţie.

Ministrul francez de Interne a adăugat că ţara noastră aîndeplinit o serie de criterii tehnice urmând ca perspectiva aderării să fieevocată în Consiliul Europei. Potrivit acestuia, Franţa este dispusă să ajuteRomânia pentru îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice, ministrul francezmenţionând că a fost luat în discuţie crearea unui dispozitiv format dinofiţeri de poliţie detaşaţi pe lângă autorităţile române.

"Franţa este conştientă că autorităţile române au făcuteforturi considerabil pe plan tehnic" , a spus Gueant. El aprecizat că împreună cu secretarul de stat Marian Tutilescu a vizitat centrulSIS şi că este funcţional, precizând că şi dispozitivele de supraveghere afrontierei sunt gata de funcţionare.

Gueant a mai spus că urmăreşte cu interes rezultatelemonitorizării tehnice ale UE, mai ales în contextul în care România va jucarolul de "apărător" al uneia din părţile de intrare în spaţiulSchengen.

Întrebatdacă România mai are şanse de a adera la spaţiul Schengen în 2011, Gueant arăspuns că nu poate face precizări în numele celor 27 de state ale UE dar asubliniat că Franţa este hotărâtă să ajute România să îndeplinească toatecriteriile de aderare.

Totodată,referitor la îndeplinirea de către România a criteriilor tehnice, ministrulfrancez de Interne a spus că mai multe etape au fost îndeplinite şi că au fosteforturi majore din partea autorităţilor române.

"Amconvingerea că România va îndeplini toate criteriile", susţinut Gueant.

Larândul său, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a precizat căcele şapte rapoarte de evaluare ale experţilor europeni arată că ţara noastră aîndeplinit acquis-ul Schengen.

Igaşa spus că din punct de vedere tehnic România este pregătită pentru securizareafrontierelor externe ale spaţiului de liberă circulaţie şi că are toatădeschiderea şi disponibilitatea pentru o bună colaborare între România, Franţa,statele UE şi cele Schengen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...