2017-01-21 00:05

ULTIMA ORA


Ministrul german de finanţe, acuzat că a insultat Grecia

 |  07:16
Ministrul german de finanţe, acuzat că a insultat Grecia

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a fost acuzat miercuri de către preşedintele grec de insultarea ţării sale, după ce oficialul de la Berlin a părut a sugera că Grecia ar putea da faliment. De asemenea, preşedintele Carolos Papoulias a criticat atitudinea dură a Olandei şi Finlandei.

'Eu nu pot accepta ca dl Schaeuble să-mi jignească ţara (…) Cine este dl Schaeuble să insulte Grecia? Cine sunt olandezii? Cine sunt finlandezii?', a declarat Papoulias, veteran de 82 de ani al luptei de rezistenţă împotriva ocupaţiei naziste, într-un discurs la Ministerul Apărării din Atena. Deşi ocoleşte în mod normal dezbaterile politice de zi cu zi, Papoulias marchează o intrare extrem de neobişnuită în controversa internaţională.

Europenii au luptat împreună în trecut şi ei ar trebui acum să lucreze împreună în timpul crizei Greciei, a subliniat preşedintele grec. 'Am fost întotdeauna mândri să apărăm nu doar libertatea noastră, ţara noastră, ci şi libertatea Europei', a precizat acesta.

În ultimele luni resentimentele faţă de atitudinea dură germană asupra neîndeplinirii de către Grecia a obiectivelor stabilite de UE şi FMI au devenit larg răspândite. Protestatari au ars un steag german săptămâna trecută şi ziare au publicat fotografii realizate pe calculator cu cancelarul Angela Merkel în uniformă nazistă.

Schaeuble a făcut o serie de remarci critice în ultimele zile, cu răbdarea UE aproape pierdută faţă de politicienii greci. Acesta a declarat că zona euro este mai bine pregătită să treacă peste falimentul grec decât în urmă cu doi ani şi a comparat Grecia cu o groapă fără fund. Zona euro ar face tot ceea ce ar putea pentru a evita falimentul grec, care se va întâmpla într-un mod haotic, dacă Atena nu reuşeşte să asigure un plan de salvare al UE/FMI, înainte de a rambursa datorii de 14,5 miliarde de euro luna viitoare, a adăugat ministrul german de finanţe.

De asemenea, politicienii olandezi şi finlandezi au adoptat o atitudine dură faţă de problemele Atenei, Finlanda solicitând Greciei garanţii pentru împrumuturile de salvare, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-08

TAGURI: Wolfgang_Schaeuble, faliment, insultă, Germania, GreciaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image