2018-12-16 03:49


Mircea Diaconu acuzat de ANI pentru abuz în serviciu și conflict de interese

 |  09:51
Mircea Diaconu acuzat de ANI pentru abuz în serviciu și conflict de interese

Pentru că şi-ar fi angajat ilegal soţia în funcţia de regizor artistic, senatorul liberal Mircea Diaconu, director al Teatrului 'C. I. Nottara', a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate(ANI) pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice. De asemenea, Mircea Diaconu, începând cu data de 19.12.2008, exercită simultan demnitatea de senator şi funcţia de director-manager al Teatrului 'C. I. Nottara' ceea ce a determinat ANI să constate starea de incompatibilitate a acestuia și să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea demarării unei anchete.

Mircea Diaconu a fost numit director al Teatrului 'C. I. Nottara' în baza Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 174/18.07.2002, iar soţia sa, Maria Diana Diaconu, a deținut, în perioada 19.11.2001 - 15.08.2007, funcţia de actor la acelaşi teatru, potrivit unui comunicat ANI. Prin cererea înregistrată sub nr. 607, pe data de 8.08.2007, Maria Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului 'C. I. Nottara', a solicitat conducerii teatrului acordul pentru participarea, în data de 13.08.2007, la concursul organizat în scopul ocupării postului vacant de regizor artistic.  La numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I. L. Caragiale' din Bucureşti, Secţia 'Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)', cererea Mariei Diaconu a fost aprobată de soţul ei, Mircea Diaconu. Așadar, Maria Diaconu nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor artistic, adică minimum un an experienţă în domeniul regiei.

La concursul organizat la data de 13.08.2007 Mircea Diaconu a fost preşedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soţiei sale calificativul maxim, potrivit inspectorilor de integritate. Ca urmare, Maria Diaconu a fost promovată în funcţia de regizor artistic la data de 15.08.2007, prin decizia nr. 67, avizată de directorul Teatrului 'C. I. Nottara', Mircea Diaconu.

Sumă de 83.684 lei reprezintă veniturile salariale obţinute în perioada 2007 - 2010 de Maria Diaconu în calitate de regizor artistic. Conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul sau o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, potrivit dispoziţiilor art. 253 din Codul penal. Conform art. 248 din Codul penal, abuzul în serviciu contra intereselor publice constă în neîndeplinirea sau îndeplinirea în mod defectuos a unui act, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, prin care cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi sau o pagubă patrimoniului acesteia.  Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 16 septembrie 2011, ca nefondată, plângerea formulată de Mircea Diaconu împotriva Raportului de evaluare a stării de incompatibilitate emis de ANI, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-29

TAGURI: Mircea Diaconu, ANI
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...