2018-07-18 06:20


MNLR: Expoziţia naţională de poezie "Nichita - 80"

 |  11:23
MNLR: Expoziţia naţională de poezie "Nichita - 80"

Expoziţia naţională de poezie, "Nichita - 80", care cuprinde manuscrise şi fotografii deţinute de MNLR, precum şi din arhiva foto a Dorei Stănescu, soţia poetului, se deschide duminică la Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Potrivit unui comunicat al Serviciului Comunicare al Radio România Cultural, expoziţia naţională de poezie se deschide duminică atât la sediul MNLR, cât şi în alte importante centre culturale din ţară: Ploieşti, Piteşti, Bistriţa, Braşov şi Iaşi.

Evenimentul de la MNLR este organizat de instituţia-gazdă, editor al principalei ediţii în şase volume a operei lui Nichita Stănescu, Institutul Cultural Român, Asociaţia EURO CULTURART.

Vernisajul de la Bucureşti include un recital din poezia lui Nichita Stănescu susţinut de Ioana Crăciunescu, Eusebiu Ştefănescu şi Ionuţ Bogdan Ştefănescu.

De asemenea, opt poeţi din generaţii şi geografii literare diferite, mulţi dintre ei prieteni ai poetului necuvintelor, Ioana Crăciunescu, Ioana Diaconescu, Traian T. Coşovei, Nicolae Prelipceanu, Eugen Suciu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Andra Rotaru, vor citi câte un poem dedicat lui Nichita Stănescu.

O serie de evenimente dedicate marcării a 80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu au loc în ţară şi în mari centre ale lumii: Bruxelles, Lisabona, Madrid, Roma, Stockholm, Viena.

Nichita Stănescu (31 martie 1933-13 decembrie 1983) este autorul a 23 de volume de versuri.

A primit în anul 1976 Premiul Internaţional "Gottfried von Herder" al Universităţii din Viena pentru întreaga activitate poetică.

În anul 1979 a fost propus pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru Literatură, figurând astfel, în anul 1980, alături de Odisseas Elytis, Max Frish, Léopold Sédar Senghor şi Jorge Luis Borges, printre nominalizaţii Academiei Suedeze la această distincţie.

În primăvara anului 1982 i se decernează Marele Premiu "Cununa de Aur" la Festivalul Internaţional de Poezie de la Struga (R.S.F.I.), pentru volumul "Dreptul la timp".

Poetul Nichita Stănescu s-a născut la Ploieşti, la 31 martie 1933. După studii primare şi liceale, urmează cursurile Facultăţii de Filologie de la Universitatea din Bucureşti (1952-1957).

A intrat în presa scrisă fiind corector la revista 'Gazeta literară (1957-1960), apoi, până în 1968, redactor la secţia de poezie a aceleiaşi reviste conduse de Zaharia Stancu. În 1969 este numit redactor-şef adjunct la revista 'Luceafărul', fiind alături de Gheorghe Tomozei, Fănuş Neagu şi Adrian Păunescu, iar între anii 1970 şi 1973 este redactor-şef adjunct la revista 'România literară', condusă de Nicolae Breban. A mai lucrat şi a colaborat şi la alte reviste literare.

Primele poezii, trei la număr, îi apar, în martie 1957, aproape simultan, în revistele 'Tribuna' din Cluj (nr. 6/17 martie) şi 'Gazeta literară'. Trei ani mai târziu urmează debutul editorial cu volumul de versuri 'Sensul iubirii' (1960). Debutul şi creaţiile ulterioare l-au impus pe Nichita Stănescu în atenţia criticii literare şi în cea a cititorilor, aducându-i renumele de poet modern, cu o viziune lirică nouă şi constructivă şi cu un limbaj poetic original, fiind considerat, de cea mai mare parte a criticilor literari, cel mai reprezentativ poet pentru generaţia anilor '60, transmite Agerpres.

Poezia lui Nichita Stănescu a fost tradusă în majoritatea limbilor europene.

A scris eseuri şi evocări, confesiuni, care au fost adunate în volumele: 'Cartea de recitire' (1972, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru publicistică), 'Respirări' (1982), 'Antimetafizica' (postum, 1985). A publicat, împreună cu poetul Gheorghe Tomozei, şi un volum pentru copii: 'Carte de citire, carte de iubire'. A tradus din poeţi sârbi, din T.S. Elliot.

Grav bolnav, s-a stins din viaţă pe 13 decembrie 1983, la Bucureşti.

Postum i-au mai fost publicate volumele: 'Amintiri în prezent', 'Ordinea cuvintelor (1957-1983)' (2 vol., 1985), 'Fiziologia poeziei' (selecţie din eseistica publicată, 1990), 'Argotice' (transcrise din 1955, apărute în 1992).

La 3 iulie 1990, a fost ales membru titular post-mortem al Academiei Române.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-10-19

TAGURI: Nichita Stanescu, expozitie, aniversare

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova