2018-12-16 23:02


Moartea lui Gaddafi ar permite reluarea producției masive de petrol

 |  07:54
Moartea lui Gaddafi ar permite reluarea producției masive de petrol

Analiștii au susținut, joi, că moartea fostului lider libian ar urma să faciliteze reluarea producţiei de petrol din Libia, un important producător de ţiţei, chiar dacă nu au fost îndepărtate toate obstacolele. Declanşarea în luna februarie a mişcărilor ce au culminat cu alungarea de la putere şi apoi moartea lui Gaddafi au paralizat producţia petrolieră. Libia, anterior conflictelor, producea aproximativ 1,6 milioane de barili de petrol pe zi.

Producţia a fost reluată progresiv după căderea capitalei Tripoli și preluarea puterii de către Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT). În prezent producția depăşeşte 350.000 de barili pe zi. Economiştii de la JPMorgan au explicat că moartea lui Gaddafi 'are un efect redus asupra preţului petrolului în prezent, dar aceasta elimină unul dintre factorii de risc ce afectau relansarea progresivă a producţiei libiene'. Riscul major era acela ca fostul lider libian să lanseze 'o luptă de gherilă ca în Irak, ceea ce ar fi îngreunat refacerea infrastructurii şi majorarea producţiei'. În acest context susţinătorii lui Gaddafi care a condus Libia timp de 42 de ani 'ar putea să-şi abandoneze cauza' şi să depună armele ceea ce 'va simplifica venirea companiilor petroliere internaţionale în zonele producătoare, considerate prea volatile,' este de părere banca britanică Barclay's.

Nu sunt de neglijat, totuşi, insecuritatea care se menţine în Libia, precum şi disensiunile din cadrul CNT. Barclay's a reamintit că perioada îndelungată de lupte şi bombardamente a permis jefuirea depozitelor de muniţii de aceea 'grave provocări persistă în Libia în materie de securitate, ce ar putea afecta eforturile de relansare a producţiei'.

JPMorgan consideră că 'diviziunile din rândul CNT arată că riscurile politice şi de securitate pentru majorarea producţiei libiene nu au fost îndepărtate în totalitate'.

Aceste aprecieri vin după ce, joi, fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost împuşcat într-un schimb de focuri, la Sirt, oraşul său natal, potrivit şefului guvernului Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Mahmoud Jibril. 'Când a fost găsit, era sănătos şi avea o armă asupra lui', a declarat Jibril, adăugând că acesta a fost condus ulterior spre o maşină de teren. 'Când vehiculul a demarat, a fost prins în schimbul de focuri dintre luptătorii pro-Gaddafi şi revoluţionari şi a fost împuşcat în cap', a adăugat şefului guvernului.

Seif al-Islam, unul dintre fiii lui Gaddafi, a fost capturat de luptătorii revoluţionari şi este rănit, potrivit ministrului libian al Justiţiei.  Seif al-Islam a fost împuşcat în picior şi se află în prezent la spital, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-20

TAGURI: petrol, Gaddafi, Libia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...