2017-01-21 12:53

ULTIMA ORA


Mohammad Munaf, căutat de Interpol

 |  13:50
Mohammad Munaf, căutat de Interpol

Ministerul Justiţiei informează că Mohammad Munafeste urmărit internaţional, potrivit Interpol, după ce acesta a fost condamnatde instanţa la zece ani de detenţie pentru implicare în răpirea a treireporteri români, MJ nefiind informat de autorităţile irakiene în legătură cuachitarea acestuia.

"Ladata de 24 aprilie 2008, cetăţeanul irakian şi american Mohammad Munaf a fostcondamnat de către Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală la o pedeapsăprivativă de libertate de 10 ani închisoare pentru acte de terorism săvârşiteatât pe teritoriul ţării cât şi în afara acestuia, împotriva unor cetăţeniromâni", se arată într-un comunicat de joi al MJ.

Hotărâreade condamnare a rămas definitivă la data de 16 mai 2008, prin nerecurare (Munafnu a făcut recurs la instanţa superioară-n.r.) şi a devenit executorie laaceeaşi dată, când a fost emis împotriva lui Mohammad Munaf mandatul deexecutare a pedepsei închisorii.

Conform BirouluiNaţional Interpol, Mohammad Munaf este urmărit internaţional, mai spune sursacitată, care subliniază că Ministerul Justiţiei, precum şi autorităţile românecu responsabilităţi în materie au depus şi depun toate eforturile pentru a seasigura înfăptuirea Justiţiei şi pentru punerea în executare a hotărârii decondamnare pronunţate de instanţele române, având în vedere cadrul cooperăriijudiciare internaţionale în materie penală.

"MinisterulJustiţiei nu a fost informat până în prezent de către autorităţile judiciareirakiene cu privire la soluţia pronunţată de instanţa irakiană", afirmăMJ.

Mohammad Munaf a fost ghid pentruMarie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi, în 28 martie 2005,în Irak. Munaf a fost luat ostatic alături de aceştia timp de 55 de zile şi afost arestat de armata americană, după eliberarea lor, fiind bănuit decomplicitate în răpirea românilor, alături de alte cinci persoane.

În urma unuiproces în Irak, în primă instanţă, Munaf (având dublă cetăţenie irakiană şiamericană, fiind rezident şi căsătorit în România, la momentul organizăriirăpirii românilor-n.r.) a fost condamnat la moarte prin spânzurare, decizie cea fost contestată de acuzat.

Astfel,Curtea Federală de Casaţie irakiană a decis, în 29 ianuarie 2008, că hotărâreade condamnare la moarte prin spânzurare a lui Munaf şi a celorlaţi cinciacuzaţi a avut la bază vicii de procedură (inclusiv transcriere greşită anumelor) şi erori în aplicarea legii şi a stabilit anularea acesteia. Astfel,Curtea a anulat decizia de condamnare la moarte.

DeciziaCurţii de Casaţie, publicată la 19 februarie 2008, descrie evenimentele care auurmat răpirii ziariştilor, conform documentelor de anchetă şi urmărire. Astfel,cei trei ziarişti români au fost răpiţi, la 28 martie 2005, în apropiereacartierului Jami'a, în timp ce se aflau în maşina condusă de Mohammad Munaf."După ce au negociat cu autorităţile române şi au primit o răscumpărare,răpitorii au eliberat victimele", notează documentul, conform traduceriiîn engleză depuse la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Comisia Publicăa Curţii de Casaţie Federale irakiene afirmă că declaraţiile victimelor răpiriinu au fost confirmate de documente în cursul investigaţiei, deoarece ziariştiiau plecat în România după eliberare, însă reprezentantul Ambasadei Române aoferit mărturii privind incidentul. În urma anchetei, s-a stabilit că răpirea afost planificată în România, de omul de afaceri sirian Hayssam Omar (Haytham alUmar), care l-a trimis pe fratele său, Muhammad Khaled al Umar, în Irak, ca omde legătură cu răpitorii.

În timpulinterogatoriilor, trei dintre acuzaţi au recunoscut că au participat la răpireaziariştilor, însă în cazul celorlalţi trei, printre care se numără şi Munaf,"tribunalul nu a stabilit rolul jucat în răpire, ceea ce impuneaextinderea anchetei şi, dacă este nevoie, susţinerea prin documente adeclaraţiilor celorlalţi inculpaţi , ca martori împotriva acestora".

În plus,Curtea de Casaţie apreciază că tribunalul ar fi trebuit să depună eforturipentru documentarea declaraţiilor victimelor răpirii, prin procură sau mijloacede comunicare moderne, şi ar fi trebuit să precizeze numele lor pe baza unordocumente oficiale", deoarece numele victimelor răpirii diferă îndocumentele Curţii.

Curtea deCasaţie adaugă că, potrivit deciziei de condamnare, identitatea autorilorrăpirii a fost stabilită după arestarea lui Muhammad Khaled al Umar şiconfesiunea acestuia, dar declaraţia lui nu mai poate fi găsită în dosarulcazului. Tribunalul ar fi trebuit să susţină cu documente declaraţiile acestuiaca martor împotriva celorlalţi acuzaţi.

În plusCurtea de Casaţie mai remarcă şi alte erori în documentaţia cazului, inclusivdate scrise greşit.

Ţinând contde faptul că tribunalul a luat o decizie în acest caz înainte de a încheiaancheta, dar şi de celelalte deficienţe semnalate, Curtea de Casaţie irakiană adecis anularea tuturor deciziilor pronunţate în acest caz, acuzaţii urmând însăsă rămână în custodie până la încheierea noii cercetări a cazului.

Între timp, instanţa română i-acondamnat, în lipsă, pe Omar Hayssam la 20 de ani de detenţie, iar pe MohammadMunaf la zece ani de închisoare (în cazul său apreciindu-se că a colaborat cuautorităţile-n.r.), pentru fapte de terorism.

Hayssam areuşit să fugă, în timpul cercetării sale judecătoreşti, la Bucureşti, fugindcu ajutorul unui conaţional care l-a ascuns pe un vas. El se află în Siria,potrivit oficialilor, care fac demersuri de obţinere a extrădării sirianului.

Munaf a fost deţinut într-otabără americană de pe teritoriul Irakului, familia sa încercând să transferejudecarea procesului său în competenţa instanţei SUA.

Munaf nu aavut dreptul de a compărea în faţa unei instanţe din Statele Unite, deoarece seafla în custodia forţelor multinaţionale, şi nu a celor americane. Washingtonulşi-a bazat pledoaria pe un verdict pronunţat de Curtea Supremă în 1948 într-uncaz similar, în baza căruia instanţele americane nu aveau jurisdicţie deexaminare a unor petiţii depuse de prizonieri japonezi deţinuţi de forţelealiate în cursul celui de-al doilea război mondial, relatează săptămânalul USNews and World Report.

Astfel, înurma achitării pronunţate din 2008, de către justiţia irakiană, Munaf a fosteliberat, însă România nu deţine acord de extrădare cu acest stat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image