2018-07-19 06:38


Mona Pivniceru: 2012-a fost întocmit pentru prima dată un plan concret, multianual, de implementare a noilor coduri

 |  15:41
Mona Pivniceru: 2012-a fost întocmit pentru prima dată un plan concret, multianual, de implementare a noilor coduri

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, susţine în Raportul de activitate că îşi doreşte ca 2012 să rămână în memoria tuturor ca anul în care a fost întocmit pentru prima dată un plan concret, multianual, de măsuri pentru implementarea noilor coduri.

Potrivit raportului de activitate pentru anul 2012 publicat pe site-ul instituţiei, în baza acestui plan multianual a fost elaborată Legea privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

"Pe lângă activitatea curentă de administrare a justiţiei, augumentată şi de evoluţia continuă a relaţiilor economico-sociale care impun un cadru juridic reglementator, poate cel mai important lucru realizat constă în elaborarea unui concept strategic privind dezvoltarea sistemului de justiţie român", spune ministrul Justiţiei în documentul citat.

Mona Pivniceru arată că MJ în anul 2012 a desfăşurat o activitate laborioasă în toate domeniile care îi circumscriu aria de competenţă: elaborarea proiectelor de acte normative în domeniul justiţiei; avizarea proiectelor de acte normative elaborate de celelalte ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale ce se supun spre adoptare Guvernului; gestionarea resurselor materiale pentru întregul sistem al instanţelor; activităţi susţinute în realizarea agendei europene, precum şi în legătură cu stabilirea unui referenţial comun în raport cu care să se facă evaluarea sistemului judiciar în cadrul MCV.

Ea subliniază că, nu în ultimul rând, Ministerul Justiţiei a coordonat instituţiile din subordine: Administraţia Naţională a Penitenciarelor - structură care depăşeşte ca întindere, complexitate şi diversitate de problematici chiar unele ministere; Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie; Institutul Naţional de Expertize Criminalistice; Oficiul Naţional al Registrului Comerţului; Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu; Spitalul 'Prof. Dr. Constantin Angelescu'.

"Un aspect extrem de important îl constituie şi monitorizarea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie aprobată de Guvern şi adoptată de Parlamentul României, activitate de amploare desfăşurată de Ministerul Justiţiei în care au fost implicate cvasitotalitatea entităţilor cu responsabilităţi în domeniu. Anul 2012 a fost un an cu o intensă şi complexă activitate externă concretizată prin participarea activă la Consiliile Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), prin reprezentarea la reuniunile grupurilor de lucru care au avut loc la Consiliu şi Comisia Europeană, prin coordonarea şi monitorizarea transpunerii şi implementării actelor normative ale UE din domeniile de competenţă ale Ministerului, dar şi prin sprijinirea fostului Minister al Afacerilor Europene în pregătirea reprezentării statului român în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene atunci când pe rolul acesteia s-au aflat chestiuni ce ţineau de competenţa Ministerului Justiţiei", mai precizează Pivniceru.

Ministrul Justiţiei mai susţine că trebuie menţionată şi subliniată activitatea desfăşurată în aria de monitorizare a progreselor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, al cărui coordonator tehnic este MJ, precum şi demersurile întreprinse pentru clarificarea condiţionalităţilor de îndeplinit sub aspectul determinării indicatorilor şi a metodologiei de lucru.

"Procedându-se în acest mod se va stabili un cadru referenţial comun, care va fundamenta activitatea de cooperare şi nu doar de verificare instituită prin mecanism", mai subliniază ministrul în Raportul de activitate, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-05-22

TAGURI: Mona Pivniceru, planuri, cod

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova