2018-10-20 06:15


Moneda naţională continuă să atingă niveluri record

 |  11:18
Moneda naţională continuă să atingă niveluri record

Moneda naţională continuă să atingă niveluri record, depreciindu-se faţă de euro, după moţiunea de cenzură de vineri care a dus la căderea guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu. Deşi măsurile de austeritate sunt necesare pentru a menţine linia de credit de la FMI şi UE, căderea guvernului reflectă lipsa de popularitate provocată de reducerea cheltuielilor bugetare.

Leul s-a depreciat cu peste 2% de la căderea guvernului, ajungând la un minim de 4,4610 pentru un euro, faţă de un minim record de 4,4012 în iunie 2010. Ulterior, s-a apreciat uşor, ajungând la 4,437 pentru un euro.

Luni, s-a înregistrat cel mai slab curs din istorie, Banca Naţională a României(BNR)  anunţând un curs de referinţă de 4,3970 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 2,23 bani (0,51%) comparativ cu vineri, când euro a fost cotat la 4,3747 lei.

După ce leul s-a depreciat în ultimele zile, BNR se va abţine miercuri, la şedinţa de politică monetară, de la reducerea dobânzii de referinţă pentru a cincea şedinţă consecutiv, potrivit analiştilor. BNR 'nu întâmpină cu bucurie această depreciere a leului şi nu apreciază această volatilitate. Nu mă aştept să intervină pe piaţă curând', a declarat şeful Renaissance Capital, Charles Robertson.

BNR va decide probabil asupra ratelor dobânzilor înainte de a interveni pe pieţele valutare vânzând simultan euro, consideră Murat Toprak, analist şef pentru pieţele emergente la HSBC, în Londra.

Rezervele BNR se ridicau la aproximativ 52 miliarde de dolari în luna martie. Deprecierea leului poate favoriza instabilitatea pe pieţele financiare, deşi face serviciile şi bunurile mai ieftine şi sprijină exporturile.

O reducere a ratei dobânzii este puţin probabilă ţinând cont de situaţia politică în România şi deprecierea leului, susţine Neil Shearing, economist şef pentru pieţele emergente la Capital Economics în Londra.

Potrivit Comisiei Europene, economia ţării s-a contractat cu 6,6% în 2009, România fiind a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, după Bulgaria, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-01

TAGURI: monedă, euro, leu, BNR
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...