2019-02-20 01:47


Monument dedicat evreilor, vandalizat în Polonia

 |  16:19
Monument dedicat evreilor, vandalizat în Polonia

Mai mulţi necunoscuţi au vandalizat un monument ridicat în memoria a peste 300 de evrei arşi de vii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în oraşul Jedwabne, din nord-estul Poloniei, informează Agerpres.

Poliţia poloneză a precizat că monumentul a fost profanat cu inscripţii precum iniţialele SS sau „Nu îmi cer iertare pentru Jedwabne” şi svastica nazistă. Peste 300 de evrei au fost arşi de vii, pe 10 iulie 1941, de către 40 de vecini polonezi care i-au închis într-un hambar şi le-au dat foc. Masacrul a fost făcut cunoscut după apariţia cărţii „Vecini – Distrugerea comunităţii evreieşti din Jedwabne, Polonia”, a istoricului american de origine polonezp Jan Tomasz Gross, în 2000. Dezvăluirile au provocat un adevărat şoc psihologic în Polonia, determinând guvernul să solicite o anchetă, care avea să confirme ulterior masacrul realizat de polonezi, la instigarea germanilor.

Actualul preşedinte al Poloniei, Bronislaw Komorowski a cerut iertare, pe 10 iulie, într-un mesaj citit în timpul ceremoniei de comemorare a masacrului de la Jedwabne, eveniment la care au participat reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Polonia, ai Bisericii Catolice şi ai guvernului polonez.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...