2017-01-23 18:59


Moody's: Ratingurile statelor UE sunt amenințate de criza datoriilor

 |  09:58
Moody's: Ratingurile statelor UE sunt amenințate de criza datoriilor

Moody's Investors Service a avertizat, luni, că agravarea rapidă a crizei datoriilor din zona euro şi criza bancară ameninţă ratingul tuturor statelor europene.

'Chiar dacă zona euro, în ansamblu, are o enormă forţă economică şi financiară, slăbiciunile instituţionale continuă să afecteze rezolvarea crizei şi ratingurile. (…) Deşi scenariul central al Moody's este că zona euro va fi păstrată fără alte default-uri, chiar şi acest scenariu 'pozitiv' are implicaţii foarte negative pentru ratingurile statelor', se arată în raportul agenţiei.  În urma unor şocuri, care ar putea conduce la o situaţie în care mai multe ţări ar pierde accesul la finanţarea de pe piaţă pentru o perioadă prelungită de timp, ar putea apărea și voinţa politică de a implementa un plan de soluţionare efectivă, apreciază Moody's. 

'Acest lucru ar provoca retrogradarea ratingurilor acestor ţări în categoria "speculative grade" având în vedere povara care ar trebui susţinută pentru o perioadă prelungită de timp', susţine agenția. Moody's consideră că, în ultimele săptămâni, probabilitatea mai multor scenarii negative de rating a crescut, mai ales pe fondul incertitudinilor politice din Grecia şi Italia.

'Probabilitatea unor defaulturi multiple în rândul ţărilor din zona euro nu mai este una neglijabilă. În viziunea Moody's, cu cât durează mai mult criza de lichiditate, cu atât va continua să crească probabilitatea unor defaulturi. O serie de defaulturi ar creşte semnificativ probabilitatea ca una sau mai multe state să iasă din zona euro. Moody's consideră că o fragmentare a zonei euro ar avea repercusiuni negative asupra ratingului tuturor ţărilor din UE', precizează raportul agenţiei, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-12

TAGURI: Moody's, rating, UE, euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image