2017-01-22 01:50

ULTIMA ORA


Moody's retrogradează şase ţări europene şi avertizează alte trei

 |  07:49
Moody's retrogradează şase ţări europene şi avertizează alte trei

Moody's a anunţat, luni seară, că retrogradează ratingul Italiei, Spaniei, Maltei, Slovaciei, Sloveniei şi Portugaliei. De asemenea, agenţia a avertizat cu reducerea ratingului solvabilităţii Franţei, Marii Britanii şi Austriei.

Fiindcă pot fi afectate de 'riscuri financiare şi macroeconomice în creştere generate de criza din zona euro', Moody's sancţionează nouă state din Uniunea Europeană. Totodată, din cauza 'prezenţei unor anumite presiuni ale creditului susceptibile să exacerbeze sensibilitatea finanţelor publice şi a programelor de austeritate în faţa oricărei noi deteriorări a conjuncturii economice şi a situaţiei financiare europene', agenţia a anunţat că atribuie o perspectivă 'negativă' calificativului AAA acordat Franţei, Marii Britanii şi Austriei.

Acestă decizie este determinată de 'riscurile existente în zona euro', consideră ministrul francez de Finanţe, care a declarat că 'a luat act' de anunţul agenţiei. De asemenea, decizia Moody's este văzută drept o 'revenire la realitate' şi 'o dovadă, în situaţia mondială actuală, că Marea Britanie nu poate renunţa la rezolvarea problemei datoriei sale', a declarat ministrul britanic de Finanţe, George Osborne.

Motivându-şi decizia prin 'incertitudinea care planează asupra perspectivelor reformelor structurale, bugetului şi economiei din zona euro, dar şi asupra resurselor la care se va recurge pentru a face faţă crizei', agenţia a redus ratingul Italiei, Spaniei şi Maltei la A3, pe cel al Slovaciei şi Sloveniei la A2 şi pe cel al Portugaliei la BA3, avertizând că ar putea reduce din nou ratingul acestora pe termen mediu.

Potrivit agenţiei americane 'angajamentul autorităţilor europene pentru prezervarea uniunii monetare şi pentru aplicarea reformelor necesare în vederea restabilirii încrederii pieţelor este un factor important care a limitat amploarea ajustării ratingurilor', însă 'perspectivele economiei europene sunt tot mai mediocre, ceea ce ameninţă aplicarea programelor de austeritate şi reformele structurale necesare pentru promovarea competitivităţii', factori ce vor afecta în continuare 'fragila' încredere a pieţelor faţă de Europa, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-16

TAGURI: Marea_Britanie, Franţa, Austria, rating, Moody'sComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image