2017-01-17 05:00

ULTIMA ORA


Moody's: România are o perspectivă stabilă

 |  10:48
Moody's: România are o perspectivă stabilă

Moody's Investors Service a anunţat, vineri, că nivelul redus al datoriei guvernamentale, accesul la finanţare multilaterală şi perspectivele promiţătoare de creştere pe termen mediu confirmă o perspectivă stabilă a ratingului 'Baa3' atribuit României. Totuși, agenția avertizează că criza datoriilor din zona euro ar putea afecta România prin intermediul exporturilor şi sectorului bancar.

Deficitul fiscal al României este posibil să scadă sub 5% din PIB în 2011, în linie cu ţinta Guvernului, potrivit raportului agenției pentru 2011. Pe deasupra, beneficiile fiscale pe termen mediu pot fi susținute printr-o o serie de reforme structurale inițiate de Guvern în acest an.

O încetinire a ritmului de creştere în Europa ar afecta ritmul de creştere al României, datorită faptului că aproximativ 70% din exporturile României merg spre ţările europene, dar și pentru că aproape 80% din sectorul bancar din România este controlat de bănci străine.

Incertitudinile referitoare la sprijinul oferit de băncile mamă ar putea afecta creşterea creditului şi ar constrânge lichiditatea în sectorul financiar din România, devenind astfel un canal pentru transmisia crizei datoriilor suverane din zona euro în România, mai ales datorită nivelul ridicat al raportului credite/depozite din sectorul bancar românesc. Accesul României la fonduri internaţionale, via acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional şi a acordului de asistenţă financiară convenit cu Uniunea Europeană, scade oarecum posibilele efecte ale riscurilor de finanţare externă. Totodată, stabilitatea României se sprijină și pe diferitele facilităţi oferite de Banca Mondială, precizează Moody's.   

Dacă prudenţa fiscală observată în ultimul an va putea fi susţinută pe termen mediu, creşterea economică se va accelera de la nivelul înregistrat în ultimii doi ani, iar gradul de absorbţie al fondurilor structurale UE va crește, agenţia susține că ratingul României ar putea fi îmbunătăţit.

De asemenea, Moody's avertizează că ratingul României ar avea de suferit dacă vor apărea întârzieri în reformele structurale și creştea economică, sectorul financiar sau refinanţarea datoriei s-ar înrăutăţi semnificativ comparativ cu prognozele actuale, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-16

TAGURI: Moody's, perspectivă, crizăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image