2017-01-16 22:04

ULTIMA ORA


Morţi plătiţi cu pensii de milioane de euro

 |  11:52
Morţi plătiţi cu pensii de milioane de euro

Mai mult de 300 de bucureşteni, cu toate că erau decedaţi, au beneficiat de pensie şi după câteva luni de la înmormântare. Aproximativ 7,7 milioane de lei (1,8 milioane de euro), reprezentând circa 10% din suma alocată greşit, la nivel naţional, au fost plătiți de către Casa de Pensii Bucureşti prin mandat poştal sau cont bancar.

În urma controlului efectuat în 2011, aferent exerciţiului bugetar din 2010, ilegalitățile au fost constatate de inspectorii Curţii de Conturi, care au impus, între timp, sistarea plății acestor pensii și indemnizaţii.

“Numai la nivelul Casei de Pensii a Municipiului București, s-a identificat un număr de 323 de pensionari ale căror drepturi de pensii au fost plătite în cont curent bancar, după decesul acestora. Din cele 323 înregistrări, în 42 de cazuri s-au constatat coduri numerice personale atribuite eronat, beneficiarii având în realitate un alt cod numeric personal”, arată raportul de control al Curţii de Conturi, potrivit B365.ro

Peste 200 de pensionari din Capitală figurau în evidenţele instituţiei cu câte două dosare de plată fiecare, datorită CNP-urilor eronat înregistrate. “Din verificarea efectuată la Casa de Pensii a Municipiului București pe un eșantion de 47 înregistrări (dosare) ce aparţineau unui număr de 26 persoane a rezultat că un număr de 8 pensionari aveau în plată, la 31.12.2010, câte două dosare. Valoarea estimativă a abaterii constatate, la nivelul eșantionului analizat, este de 242.000 lei”, au avertizat inspectorii Curţii de Conturi.

Pe deasupra, mii de bucureşteni au luat pensie de handicap, cu toate că munceau la particular şi obţineau salariu. Deşi au obţineau venituri de natură salarială, aproape 4.000 de persoane din Capitală au primit pensii anticipate, pensii anticipate parţial, pensii de invaliditate gradele I şi II și pensii de urmaș.

“Se estimează că drepturile de pensii primite necuvenit în anul 2010 se ridică la suma totală de 9.195 mii lei”, potrivit verificărilor inspectorilor.

De asemenea, circa 1.000 de bucureşteni au luat pensii de invaliditate de gradul III, deşi lucrau câte opt ore pe zi sau mai mult de patru ore, ceea ce însemnă alte pagube de 3,3 milioane de lei.

Tot în Bucureşti, alte peste 1.000 de persoane au luat pensie mai mare decât salariul mediu brut pe economie, cu toate că primeau bani din funcţia de angajat la stat. Pentru aceștia plăţile ilegale se ridică la 11,8 milioane de lei (2,8 milioane euro).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-22

TAGURI: pensii, bucureșteni, euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image