2017-01-20 18:03

ULTIMA ORA


Moţiunea de cenzură, citită în Parlament

 |  10:40
Moţiunea de cenzură, citită în Parlament

Citirea moţiunii decenzură depusă de opoziţie urmare a asumării răspunderii Guvernului pe CodulMuncii a început, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, în Parlament.Textul moţiunii de cenzură este citit de către deputatul PNL Mariana Câmpeanu,fost ministru al Muncii.

Opoziţiaa depus, marţi, , semnată de 210 parlamentari USL.

În textul depus deopoziţie se arată că această moţiune de cenzură se doreşte a fi o formă desancţionare care vizează atât modificările aduse legii Codului Muncii pe careGuvernul şi-a angajat răspunderea, cât şi la adresa acestei proceduri şi areprezentanţilor actualei puteri, "care abuzează în continuare deangajarea răspunderii pentru a-şi impune punctul de vedere, pentru a impunelegi nedemocratice şi contrare intereselor cetăţenilor români".

"Oare ce mesajtransmite puterea politică din România, în frunte cu preşedintele Băsescu,cetăţenilor români, ţărilor Uniunii Europene, cancelariilor de peste Ocean,celor de la FMI de la care încă cere bani pentru clientela politică, cândproclamă că Boc trebuie schimbat, pentru ca, a doua zi, aceeaşi putereexecutivă să pretindă, prin gura şi semnătura omului hulit, că poate promovaprin angajarea răspunderii un proiect bun pentru ţară şi pentru români. Doar unmesaj neserios, doar semnale de neîncredere şi de gâlceavă politică", maisusţin ei.

Parlamentarii USL maispun că angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii nu este specifică unuiregim democratic, pentru că "procedura este forţată, ocoleşte dezbatereaparlamentară şi argumentele societăţii civile, nu serveşte nici intereselecelor cărora se adresează, pentru că textul propus nu este în măsură aflexibiliza raporturile de muncă, mai ales într-o perioadă de criză".

Iniţiatorii moţiuniisusţin, de asemenea, că angajarea răspunderii este doar parte a jocului deputere din sânul PDL, menit să-l păstreze pe Boc şi în funcţia de preşedintePDL.

În moţiune se maiarată că "angajarea răspunderii pe Codul Muncii afectează grav intereselesalariaţilor şi angajatorilor", invocând în acest sens creştereainstabilităţii salariaţilor români pe piaţa muncii, restrângerea dreptuluiconstituţional cu privire la negocierea colectivă, prelungirea timpului demuncă zilnic şi săptămânal, faptul că prin actul normativ se prevede reducereaprimei tranşe a concediului de odihnă de la 15 la 10 zile.

Iniţiatorii moţiuniimai spun că aceasta exprimă nu doar poziţia opoziţiei parlamentare, ci are şi"girul tuturor marilor sindicate şi confederaţii sindicale din România şia majorităţii confederaţiilor patronale".

"Stimaţi colegidin PDL, ştim cu toţii că vă doriţi să scăpaţi de Emil Boc de la conducereaacestei ţări. Ştim că aţi conştientizat, chiar dacă mai târziu, faptul căoricâte privilegii, funcţii sau demnităţi v-ar oferi, prezenta lui în frunteaGuvernului nu poate şterge ruşinea aruncată asupra partidului dumneavoastră decătre proasta şi neperformanta sa guvernare. Aveţi acum ocazia să îl înlăturaţipe Emil Boc din fruntea Executivului, nu prin jocuri de culise şi maşinaţiunide partid, ci cu onoare şi demnitate, în numele a milioane de cetăţeni pe carepolitica sa i-a nedreptăţit. Votaţi aşadar, domnilor şi doamnelor parlamentari,indiferent de partidul din care faceţi parte, pentru susţinerea acestei moţiunide cenzură!", se arată în încheierea textului moţiunii.

Premierul Emil Boc avenit, marţi, în faţa Parlamentului, pentru

Guvernul este demisdacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentareaprogramului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, afost votată.

Dacă Guvernul nu afost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cuamendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programuluisau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în carepreşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbatereaacesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image