2017-01-20 22:18

ULTIMA ORA


Motivaţia CCR: Soluţiile de eutanasiere a câinilor nu sunt clare şi previzibile

 |  15:44
Motivaţia CCR: Soluţiile de eutanasiere a câinilor nu sunt clare şi previzibile

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat drept neconstituţională legea eutanasierii câinilor fără stăpân, pe motiv că soluţiile prevăzute nu sunt clare şi previzibile, iar autorităţile locale trebuie să apeleze la eutanasiere doar în ultimă instanţă, după epuizarea celorlalte măsuri.

''Curtea reţine că textul art.I pct.8 din lege stabileşte soluţiile preconizate cu privire la obligaţia autorităţilor publice de a gestiona problema câinilor fără stăpân fără a ţine seama de o ordine în care trebuie aplicate, astfel încât autorităţile publice chemate să aplice legea criticată vor fi puse în situaţia de a alege aleatoriu una sau mai multe dintre acestea. Or, soluţiile preconizate de un act normativ nu pot fi aplicate în mod aleatoriu, legiuitorul fiind obligat să stabilească condiţii, modalităţi şi criterii clare şi obiective de aplicare. Astfel, raportat la legea criticată, Curtea observă că legiuitorul trebuie să stabilească o de prioritate cu privire la aceste soluţii, iar soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân să fie aplicată doar în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, dar nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen'', se arată în motivarea deciziei luată de CCR în data de 11 ianuarie.

Responsabilizarea autorităţilor locale

consideră că adoptarea măsurilor care să ţină sub control fenomenul câinilor fără stăpân ţine de ''marja de apreciere a statului'', astfel încât legiuitorul este cel chemat să stabilească condiţiile normative concrete în care acest fenomen trebuie gestionat. Astfel, judecătorii constituţionali declară că este necesară o responsabilizare a autorităţilor publice locale, inclusiv prin sancţiuni de natură contravenţională sau penală, pentru a se evita recurgerea la măsura eutanasierii.

De asemenea, gestionarea problemei câinilor fără stăpân nu ţine numai de autorităţile publice centrale sau locale, ci şi de societatea civilă, ceea ce în sistemul normativ intern echivalează cu obligarea asociaţiilor, ce au ca obiect de activitate protecţia animalelor, să contribuie în mod efectiv, inclusiv material, şi nu numai declarativ, la aplicarea soluţiilor prin care se urmăreşte rezolvarea acestui fenomen. ''Curtea constată că, de principiu, orice act normativ trebuie să îndeplinească anumite condiţii calitative, printre acestea numărându-se previzibilitatea, ceea ce presupune că acesta trebuie să fie suficient de precis şi clar pentru a putea fi aplicat; astfel, formularea cu o precizie suficientă a actului normativ permite persoanelor interesate - care pot apela, la nevoie, la sfatul unui specialist - să prevadă într-o măsură rezonabilă, în circumstanţele speţei, consecinţele care pot rezulta dintr-un act determinat. Desigur, poate să fie dificil să se redacteze legi de o precizie totală şi o anumită supleţe poate chiar să se dovedească de dorit, supleţe care nu afectează însă prevezibilitatea legii'', mai spun judecătorii constituţionali.

Patrupedele agresive

Pe de altă parte, CCR consideră că este necesară eutanasierea câinilor agresivi şi periculoşi fără stăpân, întrucât aceştia se află într-o situaţie de fapt diferită faţă de celelalte rase de câini, însă respinge susţinerea autorilor obiecţiei de neconstituţionalitate potrivit căreia termenul de 3 zile lucrătoare în care câinii şi periculoşi fără stăpân se eutanasiază ar fi prea scurt. În privinţa susţinerii autorilor obiecţiei de neconstituţionalitate potrivit căreia ''proprietarii câinilor fără stăpân sunt discriminaţi în raport cu proprietarii altor specii de animale fără stăpân'', întrucât aceste din urmă animale nu pot fi eutanasiate, CCR constată că aceasta este lipsită de sens, întrucât, din moment ce animalele sunt fără stăpâni, acestea nu au nici ''proprietari''. ''Curtea nu constată neconstituţionalitatea vreuneia dintre soluţiile prevăzute prin legea criticată în privinţa gestionării fenomenului câinilor fără stăpân, ci sancţionează doar lipsa de previzibilitate a legii determinată de inexistenţa unei ordini de aplicare a acestora - ordine care, în mod esenţial, ar trebui să consacre soluţia eutanasierii numai în ultimă instanţă - şi a unor proceduri clare şi precise de care autorităţile publice să fie ţinute în aplicarea soluţiilor preconizate'', este concluzia CCR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-25

TAGURI: eutanasiere, motivatie, maidanezi, caini, solutii, adapost, curtea- constitutionalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ALI
20 Ian 2012

• Ne bucuram cand presa se politizeaza oficial. Ii dorim lui Sorin Rosca Stanescu sedere placuta si lunga in opozitie alaturi de PNL. Asteptam ca si Bogdan Chiriac sa-si ocupe locul la PC sau la PSD ca sa ne fie si noua mai clar cum e cu “ jurnalistii” sau “ analistii “ apolitici.
GAGA
20 Ian 2012

Fratilooor...e grav !... A inceput inarmarea celor din USLa !... Femeilor li se dau pusti iar barbatilor...pustoaice !... Mazare le imparte, personal !...
EPURE
20 Ian 2012

rusine usl face-ti scandal in potriva presedintelu ati distrus tara si acum nu sti-ti cum sa mituitii oamenii si sa-i chemati la proteste ne autorizate si plus de asta la-ti adus in fata pe luceafarul huilei sa protesteze cu oamenii lui de la mineriada rusine usl rusine usl rusine usl
LIVIU75
20 Ian 2012

Penibila prestatia opozitiei! Ieri s-a vazut un sigur “politician” din opozitie la Tv, Mazare, care intre doua vacante prin Cuba a tras o fuga si pana la Arcul de Triumf sa-si incordeze bascuta.
SANDRA
21 Ian 2012

PDL NU TREBUIE SA RENUNTE LA LEGEA CAINILOR COMUNITARI. TREBUIESC RESPONSABILIZATI ODATA CETATENII SI ONGISTII!!!
NATALIA
23 Ian 2012

Pdl-isitilor nu renuntati la legea cainiilor comunitari....deja sunt peste tot si sunt foarte multi.
FLORINA
23 Ian 2012

doamne nu mai scapam de acesti caini fara stapan, pe langa faptul ca nu mai scapam de ei sunt si de talie foarte mare..
TUDOR
23 Ian 2012

M-am saturat de maidanezii de pe strazi! Trebuie sa se faca ceva in aceasta privinta! Ne-am facut de ras in toata Europa! Pe Sorin OPRESCU nu-l intereseaza problema??? este inca primarul capitalei din cate stiu eu...
STELIAN
23 Ian 2012

Sunt convins ca PDL va gasi o solutie in ciuda deciziei pe care curtea constitutionala a adoptat-o! PDL este singurul partid care s-a preocupat de aceasta problema care treneaza de 20 de ani!
LOREN
23 Ian 2012

ONG-urile si Sorin Oprescu nu au nici un interes sa dispara cainii vagabonzi de pe strazi! Dansii fac bani de pe urma bietelor animale! Daca maidanezii ar disparea ONG-urile nu ar mai avea obiect de activitate iar Oprescu o sursa mai putin de a sifona bani publici!
HAGI
23 Ian 2012

Responsabilitatea pentru oamenii muscati de caini pe strada o poarta de acum PSD, PNL si Sorin OPRESCU! Ei sunt cei care s-au opus acestei legi a maidanezilor si au contestat-o la Curtea Constitutionala! SA VA FIE RUSINE DOMNILOR!
DANI
23 Ian 2012

parca pe zi ce trece sunt tot mai multi caini pe strada, ne este frica sa mai si iesim seara din casa.nu se poate asa ceva.

Adauga un comentariu

Random image