2017-01-24 05:10


MTI a elaborat un nou proiect privind obligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă

 |  15:56
MTI a elaborat un nou proiect privind obligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă

MinisterulTransporturilor şi Infrastructurii (MTI) a lansat în dezbatere publică un nouproiect de ordonanţă care prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cuanvelope de iarnă în sezonul rece şi estimează că statul va încasa TVA de 445milioane euro din vânzările de cauciucuri.

MinistrulTransporturilor, Anca Boagiu, a prezentat în luna noiembrie un proiect potrivitcăruia posesorii tuturor categoriilor de vehicule vor fi obligaţi să echpezemaşinile cu anvelope de iarnă, prevedere la care s-a renunţat ulterior, iarmăsura a rămas să se aplice doar în cazul transportatorilor.

Conformproiectului actual, conducătorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope deiarnă în sezonul rece vor fi penalizaţi cu 9 până la 20 de puncte, amendă şireţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare al maşinii.

Încazul vehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi alcelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, maşina trebuieechipată cu anvelope de iarnă pe axele de tracţiune şi/sau să aibă montate peaceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Înnota de fundamentare a proiectului se precizează statul ar putea încasa 445milioane reprezentând TVA din vânzarea anvelopelor.

"ÎnRomânia este înmatriculat un parc de 5,38 milioane de vehicule, din careaproximativ 1,1 milioane nu necesită echiparea cu anvelope speciale (remorci,tractoare, troleibuze, mopede etc). Prevederile ordonanţe urmează să fieaplicate pentru aproximativ 4,28 milioane vehicule, din care 70.000 reprezintăparcul aflat în dotarea instituţiilor publice, Diferenţa de 4,21 milioaneautovehicule care aparţin diverselor persoane fizice şi juridice ar reprezentaun efort de 1,85 miliarde euro, din care ar reveni bugetului de stat numai dinTVA încasat suma de 445 milioane euro, ceea ce înseamnă venituri suplimentarela bugetul de stat şi nu cheltuieli", se arată în nota de fundamentare.

Sumanecesară echipării parcu lui auto care aparţine instituţiilor statului a fostevaluată la aproximativ 28 milioane euro.

Oaltă prevedere stabileşte că în cazul utilizării unui vehicul care prezintădefecţiuni tehnice majore şi/sau periculoase se suspendă dreptul de utilizare amaşinii prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, a certificatuluide înmatriculare şi prin anularea inspecţiei tehnice periodice, aplicându-se şisancţiunea contravenţională. Actele şi plăcuţele de înmatriculare se restituie,la cerere, după prezentarea dovezii privind efectuarea unei noi inspecţiitehnice.

Încazul accidentelor rutiere care au avut drept consecinţe degradarea şi/saudistrugerea elementelor care fac parte integrantă din drum, asiguratorulvehiculului şi proprietarul vor suporta costurile intervenţiei de reparare.

"Şoferiinu sunt obligaţi să aibe anvelope de iarnă, dar dacă vor provoca un accident,vor derapa sau vor bloca drumul vor plăti amenzi, precum şi cheltuielile dedegajare a drumului. Amenzile sunt înttre 4 milioane şi 20 de milioane de leivechi. Totodată, în cazul deteriorării maşinii într-un accident, proprietariinu vor mai fi despăgubiţi de companiile de asigurare dacă nu au maşinileechipate corespunzător", declara la sfârşitul anului trecut MinistrulTransporturilor, Anca Boagiu.

Totodată,dacă operatorii rutieri utilizează vehicule neomologate, iar aceasta are dreptconsecinţă blocarea unui sector de drum, operatorul va fi obligat să suportecosturile intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat, potrivitnoului proiect.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image