2019-01-22 21:21


Muammar Kadhafi, pe punctul de a declanşa un dezastru nuclear în 2009

 |  16:27
Muammar Kadhafi, pe punctul de a declanşa un dezastru nuclear în 2009
Liderul libian, Muammar Kadhafi, a abandonat în 2009, fără protecţie,uraniu puternic îmbogăţit în apropierea unei centrale nucleare, în urma uneidispute cu ONU, potrivit unei note diplomatice americane dezvăluite de site-ulWikiLeaks şi preluate vineri de presă.

Aproximativ 5,2 kilograme deuraniu puternic îmbogăţit au fost ambalate în şapte recipiente destinatetransportului şi nu stocării şi abandonate în noiembrie 2009 pe o pistă acentralei nucleare libiene Tajoura sub protecţia unui singur gardian înarmat,potrivit cotidianului britanic

,care publică de asemenea note diplomatice americane, afirmă că ambasadaStatelor Unite la Tripoli a avertizat atunci că "dacă uraniul îmbogăţit nueste scos din recipiente în decurs de trei luni, creşterea temperaturii arputea să fisureze recipientele şi să ducă la scurgeri de materiale nucleareradioactive" în atmosferă.

Diplomaţii americani şi ruşi au exercitat presiuni asupra oficialilorlibieni să permită unui avion rusesc să vină să recupereze recipientele. Dupăun prim refuz al lui Muammar Kadhafi, acestea au fost până la urmă evacuate cuun avion special rusesc la 21 decembrie 2009.

Acest incident s-a produs după ce liderul libian a revenit subit asupradeciziei de a renunţa la tot materialul nuclear cu destinaţie militară. Aceastădecizie a fost cauzată aparent de un refuz al ONU de a autoriza amplasareacortului său în faţa sediului de la New York.

În timpul deplasărilor sale oficiale în străinătate, Kadhafi locuieşte deobicei în cortul său.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-10-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...