2018-12-12 05:54


N-o să renunţăm să ridicăm subiectul Schengen la diferite niveluri, inclusiv la Consiliul European

 |  21:16
N-o să renunţăm să ridicăm subiectul Schengen la diferite niveluri, inclusiv la Consiliul European

Ministrul român al afacerilor europene Leonard Orban a declarat sâmbătă, la Bruxelles, că le-a transmis omologilor săi reuniţi în cadrul Consiliului Afaceri Generale că subiectul Schengen este foarte important pentru România şi că 'n-o să renunţăm să ridicăm acest subiect pe diferite niveluri', 'inclusiv la nivelul Consiliului European', informează Agerpres.

Leonard Orban a precizat că subiectul aderării României la spaţiul Schengen a fost 'atins în treacăt' la reuniunea de sâmbătă, menită a pregăti summitul şefilor de stat şi de guvern de duminică de la Bruxelles. Întrebat în legătură cu speranţele României în dosarul Schengen, Orban s-a declarat 'prudent', 'pentru că în momentul de faţă există o ţară care este absolut inflexibilă şi deocamdată nu putem avansa'.

Ministrul a reiterat declaraţia făcută joi pentru Agerpres, conform căreia 'este de aşteptat o declaraţie a preşedintelui pe acest subiect la reuniunea Consiliului European' de duminică.

'Le-am transmis foarte clar (n.r. - miniştrilor reuniţi în Consiliului Afaceri Generale) că pentru noi este un subiect extrem de important şi că n-o să renunţăm să ridicăm acest subiect pe diferite niveluri, inclusiv la cel mai înalt nivel, la nivelul Consiliului European, pentru că noi considerăm că avem deplină justificare şi toate argumentele ca să putem adera la spaţiul Schengen cât mai repede posibil', a explicat ministrul.

În legătură cu criza datoriilor şi problema Greciei, Leonard Orban a afirmat că România a transmis în cadrul CAG 'importanţa luării cât mai rapide a unor decizii legate de ce se întâmplă în zona euro şi situaţia Greciei'.

Leonard Orban a reiterat afirmaţiile de sâmbătă ale preşedintelui Traian Băsescu, şi anume că întârzierile privind găsirea unei soluţii la criza din Grecia pot afecta şi România.

'Faptul că e din ce în ce mai dificil să-ţi finanţezi deficitul ne creează probleme şi ne va crea probleme în continuare şi anul viitor dacă nu vor fi luate decizii necesare pentru salvarea Greciei', a afirmat Orban.

Alte subiecte abordate în cadrul CAG au fost, potrivit ministrului, 'modificarea sau nu a tratatelor', evitarea 'alunecării spre o fragmentare, spre o Europă cu două viteze', una a statelor din zona euro şi alta a ţărilor din afara Uniunii Monetare, subiect 'care ne preocupă şi pe noi foarte mult'. 'Este un subiect foarte sensibil, care a fost prezent atât în intervenţia preşedintelui Consiliului European, cât şi în intervenţia reprezentantului Comisiei Europene', a adăugat Orban.

El a subliniat că 's-a insistat în special pe nevoia să se ia cât mai repede posibil acele măsuri necesare, astfel încât să se consolideze guvernanţa economică, să aibă loc recapitalizarea băncilor, să se găsească o soluţie pentru Grecia, pentru că altfel sigur vom avea mari probleme în continuare'.

Orban nu a exclus ca la reuniunile de duminică şi de miercurea viitoare ale liderilor europeni să se ia unele decizii 'extrem de severe din punctul de vedere al consolidării guvernanţei economice'.

Leonard Orban a început joi o vizită la Bruxelles în cadrul căreia a participat la 'Conferinţa la nivel înalt privind cadrul financiar multianual al Uniunii Europene (2014-2020)' şi s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali europeni de rang înalt, printre care şi comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn. Ministrul îl va însoţi duminică pe preşedintele Traian Băsescu la summitul european.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-03

TAGURI: Leonard Orban, Schengen
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...