2019-01-22 00:15


NASA va lansa naveta Discovery pe 24 februarie

 |  12:47
NASA va lansa naveta Discovery pe 24 februarie

NASAa anunţat că a reuşit să remedieze problema fisurilor din rezervorul extern alnavetei Discovery şi că intenţionează să o lanseze spre Staţia SpaţialăInternaţională (ISS) pe 24 februarie, au anunţat, marţi, oficialii agenţieispaţiale americane.

"Credemcă putem să o lansăm pe 24 februarie", a declarat Mike Suffredini,directorul Staţiei Spaţiale Internaţionale, într-o conferinţă de presă care aavut loc marţi.

Însă"mai sunt multe de făcut pentru respectarea acestei date", a adăugatacesta. El a explicat că este necesar să se coordoneze diferitele activităţicare au loc pe ISS. Un vehicul de transfer automatizat european (ATV/ AutomatedTransfer Vehicle) - fără echipaj uman - ar trebui să fie lansat pe 15februarie, cu ajutorul unei rachete europene Ariane 5, de la staţia spaţialădin Kourou (Guyana Franceză), pentru a aduce pe staţie combustibili şi diversemateriale şi echipamente.

JohnShannon, responsabilul programului de lansare a navetei Discovery, a datasigurări că a fost rezolvată problema fisurilor din rezervorul extern alDiscovery, care a ţinut la sol naveta încă de la începutul lui noiembrie.Modificările tehnice vor fi terminate până pe 23 ianuarie.

Pe6 ianuarie, NASA a amânat pe o perioadă nedeterminată lansarea Discovery,prevăzută pentru 3 februarie, după o altă amânare la mijlocul lui decembrie şio anulare la începutul lui noiembrie, din cauza unei scurgeri de hidrogen întimpul umplerii cu combustibil a rezervorului extern.

Agenţiaa decis să amâne lansarea pentru efectuarea unor teste care să indice cauzafisurilor şi pentru a efectua reparaţiile.

Acestaeste ultimul zbor pentru Discovery şi, totodată, al 39-lea pentru navetă, ceamai veche din flota spaţială a NASA.

Aceastaeste, de asemenea, penultima lansare a unei navete americane, înainte deretragerea lor din circulaţie şi trimiterea la un muzeu tehnic.

Ultimulzbor al unei navete americane va fi efectuat, în principiu, de Endeavour, celmai devreme în aprilie.

"Datanu a fost încă fixată", a spus, marţi, John Shannon, care a refuzat să deadetalii despre misiunea navetei Endeavour, ce trebuie să fie condusă deastronautul Mark Kelly. Soţia acestuia, parlamentarul Gabrielle Giffords, învârstă de 40 de ani, a fost grav rănită la cap, sâmbătă, într-un atac armat, laTucson, în timpul unui miting, în care au fost ucise şase persoane, între careo fetiţă de nouă ani şi un judecător federal, iar alte 14 au fost rănite.

"Nueste momentul să vorbim despre acest lucru", a declarat Shannon.

Olansare suplimentară a unei navete americane ar putea avea loc mai târziu anulacesta, dacă Congresul american deblochează fondurile pentru acest lucru.

Dupăretragerea din circulaţie a navetelor americane - Discovery, Atlantis şi Endeavour-, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţiloramericani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion,prevăzută pentru cel mai devreme 2015.

ISS,a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă,începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 deminute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

ISSeste un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat înprincipal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16ţări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...