2017-01-17 13:10

ULTIMA ORA


Negocieri israeliano-palestiniene la nivel înalt, la New York

 |  08:21
Negocieri israeliano-palestiniene la nivel înalt, la New York

Cererea pentru recunoaşterea Palestinei de către Consiliul de Securitate al ONU a determinat o întâlnire la nivel înalt între premierul palestinian Salam Fayyad și ministrul apărării israelian Ehud Barak, duminică seara, la New York. Pentru a se evita o confruntare pe această temă în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, evenimentul a avut loc pe fundalul unei intense activități diplomatice iniţiată de americani, europeni, reprezentanţi ai ONU şi Rusiei. Relansarea negocierilor de pace directe israeliano-palestiniene este susținută de statele şi organizaţiile donatoare pentru Autoritatea Naţională Palestiniană(ANP) care afirmă că actuala tensiune ameninţă economia viitorului stat palestinian.

SUA refuză recunoașterea unui stat palestinian și au anunţat că vor face uz de dreptul de veto, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, Israelul consideră că o astfel de solicitare alimentează tensiunea în Orientul Mijlociu. Conform unui un sondaj de opinie realizat în 19 ţări şi publicat luni de postul BBC World Service, o majoritate relativă a opiniei publice mondiale (49%) susţine recunoaşterea unui stat palestinan la ONU, 21% din persoanele chestionate se opun, iar 31% nu au nicio opinie, informează Agerpres.

Printre ţările care susţin recunoaşterea statului palestinian se află Egiptul(90%) şi China (56%), la polul opus situându-se SUA (45%), Brazilia (41%) şi India (32%), conform unei anchete realizată telefonic în perioada 3 iulie-29 august de către institutul GlobeScan pe un eşantion reprezentantiv de 22.446 de persoane.

În Uniunea Europenă, peste 50% din alegători sunt favorabili recunoaşterii unui stat palestinian la ONU /Franţa-54%, Germania-53%, Marea Britanie-53%/. Aproape 37% din populaţia rusă susține statul palestinian, iar aproximativ 50% nu emit nicio părere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-28

TAGURI: Palestina, New York, Israel, ONU, recunoaștereComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image