2017-01-21 06:25

ULTIMA ORA


Negocierile privind programul nuclear al Iranului au eşuat

 |  07:39
Negocierile privind programul nuclear al Iranului au eşuat

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a transmis că îşi exprimă regretul pentru eşecul unui acord cu Iranul privind continuarea negocierilor referitoare la programul nuclear al Teheranului, potrivit unui comunicat transmis în cursul serii de marţi.

AIEA a precizat că autorităţile iraniene au refuzat acordarea misiunii agenţiei accesul la o presupusă instalaţie nucleară din Parchin, situată într-o bază militară, precizează Mediafax.

Eşecul anunţat de AIEA este considerat o „ultimă şansă” de a rezolva pe cale diplomatică criza provocată de dezvoltarea programului nuclear de către autorităţile iraniene. Occidentalii acuză Teheranul că încearcă să obţină armament nuclear, în timp ce iranienii neagă vehement şi pretind că programul nuclear este destinat exclusiv în scopuri civile. „Este dezamăgitor că Iranul nu a acceptat cererea noastră de a vizita Parchin în prima sau cea de a doua misiune”, a declarat directorul AIEA, japonezul Yukiya Amanao.

„Noi ne-am angajat cu un spirit constructiv, dar nu s-a ajuns la niciun acord”, a mai declarat acesta. Amanao a mai precizat că „au fost depuse eforturi intense într-o încercare de a se ajunge la crearea unui document care să permită clarificarea problemelor în suspans în legătură cu programul nuclear iranian, mai ales cele referitoare la posibile dimensiuni militare. Din nefericire, nu s-a putut ajunge la un acord asupra acestui document”.

De cealaltă parte, ambasadorul iranian la Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică, Ali Asghar Slotanieh, prezent la rândul său la discuţiile de la Teheran, a spus că „negocierile vor continua şi în viitor”, iar „a doua rundă a negocierilor a vizat cooperarea şi înţelegerea reciprocă dintre Iran şi AIEA”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-16

TAGURI: iran program nuclear, vizita aiea, program nuclear teheran, negocieri esuate iranComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image