2017-01-21 21:42

ULTIMA ORA


Nici Finlanda nu vrea România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen

 |  12:38
Nici Finlanda nu vrea România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen

Finlandas-a raliat Germaniei şi Franţei şi a refuzat, la rândul său, intrarea Românieişi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în cadrulUE, a declarat joi un purtător de cuvânt al Guvernului finlandez.

"Aceastăpoziţie oficială a fost decisă săptămâna trecută de comitetul pentru afacerieuropene", care reuneşte miniştrii finlandezi din domeniul respectiv, adeclarat pentru AFP Mikko Norros, purtătorul de cuvânt al cabinetuluipremierului.

Norrosa precizat că se prevăzuse ca decizia să fie anunţată în cursul vizitei pe careministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a efectuat-o joila Helsinki.

Într-oconferinţă de presă comună cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene şiImigraţie, Astrid Thors, Wauquiez a subliniat că aderarea României şi Bulgarieila spaţiul Schengen va avea efecte asupra securităţii Europei.

Thorsa declarat, la rândul său, că cele două ţări au înregistrat progrese dar că maitrebuie luate "măsuri concrete pentru consolidarea luptei împotrivacriminalităţii şi corupţiei".

"Nueste o problemă de securitate doar pentru Europa, ci o problemă de securitateşi dezvoltare pentru aceste ţări", a adăugat ministrul finlandez.

Salutânddecizia finlandeză, Wauquiez a declarat: "Este foarte important pentru noică astăzi, pentru prima dată, Guvernul finlandez şi-a exprimat oficialîndoielile privind posibilitatea României şi Bulgariei de a adera laSchengen".

Ela calificat decizia drept "foarte simbolică" deoarece până în prezentaceastă poziţie era susţinută doar de Franţa şi Germania. "Or, atunci cândnu sunt decât Franţa şi Germania, niciodată nu este de bine", a declaratel în declaraţiile susţinute în limba engleză.

"Dacăbaza de date (...) a spaţiului Schengen cade în mâinile criminalităţiiorganizate internaţionale, dispare toată securitatea internă europeană", aexplicat el în cadrul unei conferinţe de presă la Helsinki, referindu-se la unfişier european folosit de poliţiile de frontieră.

Wauquieza reiterat poziţia comună franco-germană, potrivit căreia aderarea României şiBulgariei la spaţiul Schengen este "prematură".

Ministrulgerman de Interne, Thomas de Maiziere, a reiterat, joi, cu ocazia uneideplasări în Ungaria, că Germania se opune, pentru moment, aderării celor douăţări la Schengen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-05-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image