2017-01-18 20:46

ULTIMA ORA


Niciun candidat la funcţia de președinte al Republicii Moldova

 |  10:39
Niciun candidat la funcţia de președinte al Republicii Moldova

Republica Moldova se confruntă cu o situație fără precedent dat fiind faptul că alegerile pentru funcţia de preşedinte, preconizate pentru 18 noiembrie, au eşuat înainte de a avea loc deoarece niciun candidat nu a depus actele necesare pentru înregistrare. Legislația moldoveană nu prevede asemenea situaţii.

Șeful comisiei speciale pentru desfăşurarea alegerii preşedintelui, Tudor Deliu, a declarat că au fost aduse doar câteva dosare incomplete, care nu conţin principala cerinţă pentru candidaţi - un document care ar confirma susţinerea din partea a cel puţin 15 deputaţi. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor a expirat la miezul nopţii.

După ce Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) a insistat asupra candidaturii lui Marian Lupu, iar grupul de disidenţi comunişti în frunte cu Igor Dodon a propus-o pe Zinaida Greceanîi, fost premier, negocierile au eşuat luni seara.

Partidul Liberal este împotriva candidaturii lui Marian Lupu, nedorind să piardă funcţia de preşedinte al parlamentului.  

Pe de altă parte, fiindcă AIE şi grupul Dodon dispun de voturile necesare pentru alegerea preşedintelui, opoziţia comunistă a anunţat că nu propune niciun candidat. Şeful legislativului, Marian Lupu, a declarat că alegerile prevăzute pentru 18 noiembrie urmează să fie amânate şi stabilite pentru o altă dată.

Parlamentul urmează să decidă la sfârşitul acestei săptămâni dacă urmează să fie declarat scrutinul nul şi să fie organizate alegeri repetate în decurs de 30 de zile, după cum susține și Tudor Deliu.

În cazul în care parlamentul nu va reuşi să aleagă preşedintele ţării, acesta va fi dizolvat și pot avea loc alegeri parlamentare anticipate. Fiindcă două legislative au eşuat în alegerea şefului statului, în ultimii doi ani şi jumătate, în Republica Moldova au avut loc trei scrutine parlamentare.

Pentru evitarea unui nou scrutin anticipat, unii analişti de la Chişinău consideră că în parlament va fi identificată o candidatură care să fie votată de 3/5 dintre deputaţi, transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-13

TAGURI: Moldova, candidat, președențieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image