2016-12-08 10:09

ULTIMA ORA


Nicolae Cinteză: 2011 va fi un an cu pierderi pentru băncile din România

 |  15:01
Nicolae Cinteză: 2011 va fi un an cu pierderi pentru băncile din România

Directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, la seminarul financiar-bancar EU-COFILE, că anul 2011 va fi categoric un an cu pierderi pentru băncile din România.

'2011 categoric va fi un an cu pierderi pentru sistem. E şi cea mai mare neperformanţă înregistrată în ultimii doi ani de zile. Provizioanele pe care le-au făcut băncile au fost destul de mari şi au acoperit în unele situaţii profitul operaţional pe care l-au obţinut. (...) Aceste provizioane vor creşte în perioada următoare', a declarat Nicolae Cinteză, sugerând că va creşte gradul de nerambursare a creditelor.

Sistemul bancar românesc înregistra o pierdere agregată de 766,4 de milioane lei, la sfârşitul primelor nouă luni din acest an, iar la sfârşitul lunii octombrie, pierderea s-a adâncit la 987,5 milioane lei, potrivit datelor prezentate de reprezentantul BNR.

Cu toate acestea, Cinteză a explicat că e posibil ca sfârșitul lui 2012 să fie cu profit, însă mic.

Cinteză a vorbit despre o serie de măsuri ce vor putea fi luate dacă o bancă din România va avea probleme din cauza băncii-mamă. În cazul falimentului unei bănci-mamă se vor putea aplica trei măsuri, respectiv vânzarea de active cu asumare de pasive, intervenţia Fondului de Garantare în caz de acţionar şi înfiinţarea bridge-bank-ului. (Banca Punte), potrivit proiectului care va modifica Ordonanţa 99. 'Introducerea măsurilor de stabilizare a avut un scop şi acesta a fost acela de a asigura credibilitatea sistemului, deci personal cred că orice măsură pe care am aproba-o, în eventualitatea apariţiei unei probleme ar asigura toţi creditorii băncii, şi nu numai creditorii garantaţi', a declarat Nicolae Cinteză la evenimentul organizat de către BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-17

TAGURI: Nicolae_Cinteză, BNR, bănciComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Programul Prima Casă, suplimentat cu 250 de milioane de lei Plafonul pe anul 2016 pentru programul guvernamental "Prima casa" a fost suplimentat cu 250 de... 29 Noi 2016 | (0)
Se propune creșterea plafonului pentru programul ”Prima Casă” Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune suplimentarea plafonului alocat pe anul 2016 pentru... 25 Noi 2016 | (0)