2017-01-24 17:16


Nicolae Cinteză: 2011 va fi un an cu pierderi pentru băncile din România

 |  15:01
Nicolae Cinteză: 2011 va fi un an cu pierderi pentru băncile din România

Directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, la seminarul financiar-bancar EU-COFILE, că anul 2011 va fi categoric un an cu pierderi pentru băncile din România.

'2011 categoric va fi un an cu pierderi pentru sistem. E şi cea mai mare neperformanţă înregistrată în ultimii doi ani de zile. Provizioanele pe care le-au făcut băncile au fost destul de mari şi au acoperit în unele situaţii profitul operaţional pe care l-au obţinut. (...) Aceste provizioane vor creşte în perioada următoare', a declarat Nicolae Cinteză, sugerând că va creşte gradul de nerambursare a creditelor.

Sistemul bancar românesc înregistra o pierdere agregată de 766,4 de milioane lei, la sfârşitul primelor nouă luni din acest an, iar la sfârşitul lunii octombrie, pierderea s-a adâncit la 987,5 milioane lei, potrivit datelor prezentate de reprezentantul BNR.

Cu toate acestea, Cinteză a explicat că e posibil ca sfârșitul lui 2012 să fie cu profit, însă mic.

Cinteză a vorbit despre o serie de măsuri ce vor putea fi luate dacă o bancă din România va avea probleme din cauza băncii-mamă. În cazul falimentului unei bănci-mamă se vor putea aplica trei măsuri, respectiv vânzarea de active cu asumare de pasive, intervenţia Fondului de Garantare în caz de acţionar şi înfiinţarea bridge-bank-ului. (Banca Punte), potrivit proiectului care va modifica Ordonanţa 99. 'Introducerea măsurilor de stabilizare a avut un scop şi acesta a fost acela de a asigura credibilitatea sistemului, deci personal cred că orice măsură pe care am aproba-o, în eventualitatea apariţiei unei probleme ar asigura toţi creditorii băncii, şi nu numai creditorii garantaţi', a declarat Nicolae Cinteză la evenimentul organizat de către BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-17

TAGURI: Nicolae_Cinteză, BNR, bănciComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image