2019-01-22 01:07


Nicolaie Rugină, audiat la Parchetul ICCJ în dosarul angajărilor ilegale în Jandarmerie

 |  12:40
Nicolaie Rugină, audiat la Parchetul ICCJ în dosarul angajărilor ilegale în Jandarmerie

Fostulprim-adjunct al Jandarmeriei Române, generalul Nicolaie Rugină, s-a prezentat,marţi, la Parchetul instanţei supreme pentru a fi audiat în dosarul angajărilorilegale în IGJR, în care este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz înserviciu contra intereselor persoanelor.

Generalulde brigadă Gheorghe Nicolaie Rugină a declarat, la intrarea în sediulParchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că a fost citat de procuroripentru audieri, fără a face alte precizări despre acuzaţiile care îi sunt aduseîn dosarul în care a fost începută urmărirea penală împotriva sa.

Îndosarul angajărilor ilegale în Jandarmerie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţieşi Justiţie a început urmărirea penală atât în cazul lui Nicolaie Rugină,pentru fals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, câtşi în cazul fostului şef al Jandarmeriei, Olimpiodor Antonescu, pentruneglijenţă în serviciu.

ŞefulJandarmeriei Române Olimpiodor Antonescu şi prim-adjunctul acestuia NicolaieRugină au fost demişi de la conducerea instituţiei, în urma scandalului privindangajările ilegale din IGJR, ca urmare a începerii urmăririi penale împotrivalor.

Înacelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi faţă de fostul şef al resurselorumane din MAI Adrian Pătraşcu, de fostul secretar general al MAI Cristian Baci,de comisarii Ioan Valentin Opriţescu, directorul Direcţiei Financiare din MAIşi Constantin Toleriu, precum şi de colonelul Marian Grigoroiu.

CristianBaci, Adrian Pătraşcu şi Ioan Valentin Opriţescu sunt acuzaţi de abuz înserviciu contra intereselor persoanelor, Constantin Toleriu pentru complicitatela această infracţiune, iar colonelul Marian Grigoriu de abuz în serviciucontra intereselor persoanelor şi complicitate la fals.

ComisariiIoan Valentin Opriţescu şi Constantin Toleriu, precum şi colonelul MarianGrigoroiu au fost destituiţi din funcţii.

În5 ianuarie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrulParchetului ICCJ au început urmărirea penală "in rem" în cazulangajărilor ilegale în Jandarmerie, iar luni au declanşat urmărirea penală faţăde cele şapte persoane.

Astfel,Parchetul a comunicat oficial Ministerului de Interne începerea urmăririipenale, urmând ca cele şapte persoane să fie citate pentru audieri.

Anchetajudiciară vine în urma sesizării Corpului de control al MAI, care a constatatcă, în perioada 15-18 octombrie 2010, cu avizul unor şefi din instituţie,"s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română", prinderogare de la actele normative prin care fusese suspendată orice angajare.

"Înaceste condiţii, examenele au fost dispuse de IGJR (Inspectoratul General alJandarmeriei Române-n.r.) şi au avut loc, deşi pentru anumite funcţii nu erauîndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurseumane (vechime în muncă, nici un candidat nu avea la dosar certificatele deexaminare psihologică, nu toate documentele de studii erau legalizate, la toţicandidaţii lipseau fişele medicale de încadrare)", informa MAI.

Înaceste condiţii, Corpul de Control al Ministrului de Interne a constatat cădemersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs"au avut un caracter formal, întrucât scopul a fost ca aceste persoane săajungă în rândul cadrelor active ale MAI şi apoi implicit în PoliţiaRomână".

Generalulde brigadă Gheorghe Nicolaie Rugină şi Adrian Pătraşcu au fost decoraţi de şefulstatului, la sfârşitul anului trecut.

PreşedinteleTraian Băsescu i-a sugerat ministrului de Interne să îi demită pe cei care i-aupropus spre decorare doi dintre ofiţerii găsiţi vinovaţi pentru nereguli laangajări în Jandarmerie şi i-a cerut explicaţii privind procedurile care precedastfel de propuneri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-04-10
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...