2017-01-21 23:36

ULTIMA ORA


Nicolas Sarkozy: Intervenţia militară din Libia a permis să se evite "mii şi mii de morţi"

 |  14:00
Nicolas Sarkozy: Intervenţia militară din Libia a permis să se evite "mii şi mii de morţi"

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a justificatvineri intervenţia militară în Libia subliniind că aceasta a permis"evitarea a mii şi mii de morţi", dând asigurări că aceasta ar puteaînceta imediat ce forţele lui Muammar Kadhafi se vor întoarce în cazarmele lor.

În Libia, acţiunea militară a coaliţiei a"evitat mii şi mii de morţi", a afirmat Sarkozy, încadrul unei conferinţe de presă în cadrul summitului european de la Bruxelles.

Trebuia să"evităm victimele nebuniei barbare a unui dictator", a insistat el.

În opinialui, "în cazul în care coaliţia nu ar fi acţionat - era o problemă de ore,de foarte puţine ore -, populaţia din Benghazi (în est, sediul rebelilor) ar fifost victima unui masacru".

Sarkozy aprecizat că a evocat în faţa omologilor săi europeni "ceea ce s-aîntâmplat la Srebreniţa" în iulie 1995, a declarat el.

Celpuţin "8.000 de persoane au fost asasinate (...) deoarece comunitateainternaţională nu a luat în perioada respectivă măsuri pentru a împiedica acestmasacru"al musulmanilor bosniaci de către sârbi, a adăugat el.

"Atâttimp cât populaţia (libiană) va fi sub ameninţarea tancurilor, avioanelor, noivom fi acolo", a afirmat Sarkozy, refuzând totuşi să ofere o dată lacare s-ar putea încheia operaţiunea.

Aceasta nuare ca scop destituirea lui Kadhafi, a declarat el. Operaţiunea se poateîncheia "din minutul în care forţele lui Kadhafi se vor întoarce încazarmele lor (...) ceea ce înseamnă, în opinia mea, mai mult decât un simpluarmistiţiu".

"Dacămilitarii se întorc în cazarme, încetează asediul asupra acestor oraşe, nu maiameninţă oamenii, din acel moment va fi o problemă a libienilor între ei".

Este vorbadespre a pune în aplicare "rezoluţia, toată rezoluţia, nimic decâtrezoluţia" 1.973 a Naţiunilor Unite. "Nu vom merge dincolo de acestmandat", a declarat el, subliniind că nu vor fi "operaţiuni la sol, nici acum, nici maitârziu".

Sarkozy aadăugat că avionul forţelor libiene, distrus la sol joi de un avion devânătoare francez chiar după aterizarea la baza aeriană Misrata (est) a fostdoborât pentru că "se îndrepta pentru a ataca persoane nevinovate".

"Ceeace se întâmplă în Libia creează o jurisprudenţă şi poate crea încredere"în rândul popoarelor arabe, a declarat el.

Preşedintelefrancez a declarat, de asemenea, că europenii lansează "un apel"către toţi cei care, în Libia, "vor să îl abandoneze pe Kadhafi înproiectele sale nebune şi ucigaşe", precizând că "pot participa laconstruirea unei noi Libii democratice".

"ExistăConsiliul naţional de tranziţie, foarte curajos, căruia îi cerem să se extindă,există şefii de triburi şi apoi personalităţi care au fost asociate regimuluiKadhafi şi care sunt lucide şi trebuie să ia în calcul că permanenţa sistemuluiKadhafi conduce Libia la un impas", a adăugat el.

Mişcările cucare se confruntă în prezent lumea arabă constituie, în opinia lui, un"moment istoric". "Am vorbit atât de mult de manifestaţiilearabe ca de o ameninţare în trecut, Europa nu poate să nu fie de parteasa", a adăugat el.

În crizalibiană, UE a ajuns joi să depăşească diviziunile, a afirmat el. Cu odeclaraţie luată în unanimitate, "unitatea Europei iese consolidată şistrategia pe care le-am propus-o prietenilor noştri englezi este de asemeneasusţinută", a conchis preşedintele francez.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image