2017-01-16 17:54

ULTIMA ORA


Nivel al iodului radioactiv de 1.150 de ori mai mare decât norma legală, în apa mării, la Fukushima

 |  14:29
Nivel al iodului radioactiv de 1.150 de ori mai mare decât norma legală, în apa mării, la Fukushima

Un nivel al iodului radioactiv de 1.150 de orimai mare decât norma legală a fost măsurat în apa mării prelevată laaproximativ 30 de metri de reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleare Fukushima,din nord-estul Japoniei, a anunţat luni Agenţia pentru Siguranţă Nucleară.

Până în prezent, testele erau realizate la sudde centrala Fukushima Daiichi, la ieşirea reactoarelor 1, 2, 3 şi 4, cele maiavariate, unde nivelul iodului 131 era duminică de aproape 2.000 de ori maimare decât limita normală.

Reactoarele5 şi 6, care erau oprite pentru mentenanţă în momentul seismului urmat de untsunami la 11 martie, nu au suferit pagube majore, iar sistemele lor de răcireau putut fi reconectate la alimentarea cu energie electrică.

Purtătorulde cuvânt al Agenţiei, Hidehiko Nishiyama, a precizat că testele au fostrealizate de compania de electricitate care administrează centrala, TokyoElectric Power (TEPCO), pe mostre de apă prelevate din apropierea celor douăreactoare, construite în partea de nord a centralei.

"Un nivel al iodului 131 de 1.150 de ori mai mare decât limita legală a fostdetectat în apă de mare prelevată în apropiere de reactoarele 5 şi 6 ", aafirmat el, în cadrul unei conferinţe de presă.

PotrivitTEPCO şi Agenţiei pentru Siguranţă Nucleară, radioactivitatea din mare sediluează odată cu mareea, iar riscurile pentru alge şi animalele marine nu suntimportante.

Iodulradioactiv se reduce cu jumătate o dată la opt zile.

Apă puternicradioactivă, în exteriorul reactorului 2

Apăputernic radioactivă a fost descoperită în exteriorul clădirii care adăposteştereactorul 2 şi turbina sa, la centrala Fukushima, şi ar putea să se fi scurspână în mare, a anunţat luni un purtător de cuvânt al operatorului TokyoElectric Power (TEPCO).

"Amdescoperit apă acumulată în căminele puţurilor dintr-o tranşee subterană careduce spre exteriorul clădirii, cu un nivel al radioactivităţii de peste 1.000de milisievert pe oră", a afirmat el.

Acestepuţuri sunt situate la aproximativ 60 de metri de Oceanul Pacific, iar apacontaminată ar putea să fi ajuns până pe ţărm", a precizat el.

"Verificămdacă apa ar fi putut fi în contact direct cu marea", a continuat el.

Tranşeele"servesc la adăpostirea canalizării şi a cablurilor electrice. Ele seamănăcu tunelurile", a explicat purtătorul de cuvânt al TEPCO.

Muncitoriiau descoperit vineri o cantitate de apă cu un nivel al radioactivităţii identicîn subsolul sălii de maşini a reactorului 2, dar aceasta este prima dată cândinginerii TEPCO anunţă prezenţa apei poluate în exterior.

Purtătorulde cuvânt al operatorului a adăugat că apă contaminată a fost de asemeneagăsită în spatele clădirilor reactoarelor 1 şi 3.

"Lanivelul reactorului 1, a fost măsurat un nivel de 0,4 milisievert pe oră lasuprafaţa apei, dar muncitorii nu au putut face măsurători în spatelereactorului 3, din cauza pagubelor" provocate de explozii, a precizat el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image